Свинекомплексите в Русенско чакат 1,5 милиона лева компенсации

0
Сумата е заложена в обществена поръчка, обявена от Агенцията по безопасност на храните
Сумата е заложена в обществена поръчка, обявена от Агенцията по безопасност на храните Видео: БНТ

Трите свинекомплека в Русенско чакат милион и половина лева компенсации за загробването на животните и за дезинфекция.

Сумата е заложена в обществена поръчка, обявена от Агенцията по безопасност на храните. Изпълнителите по нея са били избрани чрез договаряне, предаде БНТ.

Между 300 и 600 хиляди лева ще получи всеки един от засегнатите индустриални комплекси за дейностите по ликвидирането и загробването на животните. Други 720 хиляди лева ще бъдат дадени на разградска фирма, която ще се заеме с дезинфекцията и обеззаразяването на обектите на територията на областта. В същото време евтаназията на животните във фермата в село Николово приключи. В другите два продължава.

Д-р Георги Дяков, директор на регионалната дирекция по безопасност на храните в Русе: Очаква се да приключат във вторник и тези в Бръшлен. В Голямо Враново действията започнаха в събота. Нещата вървят бавно.

Заради заразата засилени са и мерките на Дунав мост. От пътниците, които пресичат границата, се конфискуват колбаси и месо, които се поставят в специален фризер.

Д-р Георги Дяков: За месец има около 60 кг иззети храни от животински произход, които са по-скоро обект на доставка от български граждани, които идват от чужбина.

Няма установени наличие на Африканска чума по свинете в никоя от тях.

Регионалната дирекция на Агенцията продължава мерките по засиления контрол в по-малките индустриални комплекси в региона в селата Писанец, Щръклево и Караманово, където се отглеждат общо 10 хиляди животни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари