Свинекомплексът в Николово има нов собственик

1
Новият собственик има големи планове за следващите три години
Новият собственик има големи планове за следващите три години Снимка: Ася Пенчева / БНР

Публичното дружество "Свинекомплекс Николово" АД, което бе сред първите по-големи производители от бранша, което пострада от африканската чума по свинете, вече има нов мажоритарен собственик, съобщиха от компанията.

Софийският производител на фуражи "Вианд" ЕАД е купил още 1 133 243 акции от капитала на "Свинекомплекс Николово". Така дяловото му участие е нараснало до 3 416 204 броя, представляващи 97.60% от книжата с право на глас. Продавач е "Вестпарк файненшъл груп", който се е освободил същия пакет акции, и вече няма акции в капитала на "Свинекомплекс Николово". Сделките са регистрирани в "Централен депозитар" на 9 август.

В средата на юли софийският производител на фуражи купи над 65% от свинекомплекса, като е платил по 0.93 лв. на акция на продавачите "Пимаро България" и "Хайбрид", което му е струвало над 2 млн. лева. Сделката е осъществена независимо от това че междувременно във фермата край Русе беше открита африканска чума по свинете, което наложи пък животните да бъдат унищожени. При изкупуването на такъв дял компанията беше задължена по закон в срок от 14 дни да направи търгово предложение за изкупуване и на останалите акции. Офертата е представена пред съвета на директорите на "Свинекомплекс Николово" на 19 юли, точно когато лабораторните проби доказаха наличие на болестта във фермата. Документите по търговото предложение все още не са одобрени от Комисията за финансов надзор. От тях става ясно, че въпреки случилото се "Вианд" планира да възстанови и разшири бизнеса в село Николово.

Търговото предложение засяга собствениците на 34.78% от акциите на дружеството, но в този пакет общо 32.38% от книжата са притежание на "Вестпарк файненшъл груп", фирмата, която е продала акциите си на 9 август. Свинекомплексът от много години е публично дружество, но на борсата се търгува малка част от капитала, сделките пък са епизодични - последната е от юни 2016 г. при цена от 3.3 лв. за акция.

"Вианд" предлага да изкупи останалите акции по 0.93 лв., колкото фирмата е платила при покупката на мажоритарния пакет. По закон предлаганата цена не може да е по-ниска от средно претеглената пазарна цена за последните шест месеца, но през този период не е имало покупко-продажби с тези акции.

След окрупняването на пакета до 97.60%, сега обект на търговското предложение са останалите 1.217 млн. броя, или 2.4% от капитала, за които новият собственик трябва да плати около 1.13 млн. лева.

Освен африканската чума по животните, "Свинекомплекс Николово" преживява труден период за своя бизнес. За първото тримесечие приходите от продажби са намалели с 10% до 901 хил. лв., а фирмата е на загуба от 449 хил. лева. Причината за това са по-ниските цени на продукцията и поскъпването на фуражите, става ясно от отчета за дейността.

От "Вианд" имат големи планове за следващите три години, които включват възстановяване на производството и увеличаване броя на животните за угояване. Финансирането на тази дейност ще се извършва с парични средства от печалбата от дейността, а заемни средства ще се ползват при необходимост.

"Свинекомплекс Николово" е сред топ 20 на свинефермите в страната и е сред малкото компании от хранително-вкусовия сектор, чиито акции се търгуват на фондовата борса. Дружеството е листнато на Неофициалния сегмент на "Българска фондова борса" (БФБ), където са преместени емисиите на слаболиквидните компании. Старите собственици проявиха креативност във финансирането на дейността на фирмата, като използваха един нов финансов инструмент у нас - издаване на варанти.Предвид добрите финансови резултати, "Вианд" може да си позволи една такава придобивка. Още повече, че тя може да му носи затваряне на производствения цикъл. В края на миналата година "Вианд" има приходи от 82.8 млн. лв. при 72.8 млн. лв. година по-рано, а печалба от дейността е 1.7 млн. лева. От фирмата отбелязват, че ще се стремят за по-пълно натоварване на фуражните мощности, което мотивира и други покупки на бизнеси, в това число в Румъния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари