Свинарник „ухае” до Пловдивския университет, прасета правят компания на студентите

0
Към 50-на прасета се разхождат свободно в двора на университета
Към 50-на прасета се разхождат свободно в двора на университета Снимка: 24 часа

Частен свинарник изникна до новата сграда на Пловдивския университет на „Пазарджишко шосе” и от него се носи воня.

Фермата е първобитна – колиба с навес, а прасетата щъкат на свобода и влизат дори в двора на висшето училище, съобщи шефът на общинския инспекторат Ангел Славов, цитиран от "24 часа".

Негови служители преброили около 40-50 животни, които на воля се разхождали в околността. По думите на Славов свинарникът се намира северозападно от Кръвопреливния център и новата база на университета. Мястото попада в чертите на града и е недопустимо там да се отглеждат селскостопански животни.
Сигналът дойде от ръководството на учебното заведение. Собственикът на прасетата се крие, едва го намерихме, за да му връчим акт с предписание да премахне фермата. Животните не можем да конфискуваме, защото няма какво да ги правим”, вдига ръце шефът на инспектората. От кметството в район „Северен” обещали непрестанни проверки и контрол.

Началникът на екологията в инспектората Божидар Пехливанов съобщи за още един подобен случай. Прасета се отглеждали и в местността Терзиите в близост до сладкарски цех. От фирмата се оплакали, че много им миришело и е несъвместимо животни да се гледат до предприятие за хранителни продукти. Според Пехливанов в този район категорично е забранено развъждане на селскостопански животни.

Жители на пловдивския кв. „Прослав” пък са пропищели от козите на Тони Ламбов. Оборите му се намират до жилищните блокове. „Оказа се, че има 25 кози и 13 ярета. Хората негодуват от миризми и бълхи. Задължихме собственика да ги премахне, като му написахме акт за 150 лева”, допълниха от контролното звено. Оттам обясниха, че общинската наредба разрешава в крайните квартали да се отглеждат максимум до 3 кози и още толкова ярета, до 1 крава с теле и до 2 прасета.

Репортерска проверка установи, че Тони Ламбов е редуцирал животните си и в момента разполага с 5-6. „Принудиха ме да ги намаля, съседи се оплакват, че им миришело”, обясни стопанинът.

Освен в преследване на животни общинските инспектори са принудени да откликват и на многобройни жалби от съседи, които се оплакват от шум, ремонти, нощни купони и музики до късно през лятото. Според наредбата между 23 часа и 6 сутринта са забранени всякакви веселби, а санкциите са 100 лева.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари