Свилен Иванов: Нямам намерение да гледам как умъртвяват животните в свинекомплекса

1
Съжалявам, че толкова много живтни пострадаха, заяви заместник областният управител на Русе
Съжалявам, че толкова много живтни пострадаха, заяви заместник областният управител на Русе Видео: Русе Медиа

Първите прасета от свинекомплекса в село Николово вече са умъртвени, след като през уикенда там бе установена болестта африканска чума по свинете. Заради заразата трябва да бъдат унищожени 17 000 животни на различна възраст, които се отглеждат в индустриалната ферма. Продължава разследването как болестта е стигнала до свинекомплекса, въпреки строгите мерки.

Във вчерашния ден са унищожени над 300 прасета от фермата в Николово. Засега никой не се ангажира колко време ще отнеме целият процес по ликвидирането на животните.

Oт вчера на определена бройка започнала е евтаназията, като веднага са извършвали загробването и така малко по малко. За съжаление бройката е доста голяма, ще бъдат евтанизирани всички прасета“, коментира зам.областният управител Свилен Иванов пред Русе Медиа.

В района продължава засиленият контрол от полицията. Проверяват се автомобили за нелегален превоз на животни, както и дали са заколени всички домашни прасета.

Хората са много тревожни. Никой не вярваше, че това точно ще се случи. Това стана на една крачка от нас. Наложи се стопани да си избиват прасетата, които гледат за домашни нужди. Слава богу, че го приеха много отговорно. Тревожат се от това, че това ще даде отражение на пазара утре или пък ще ядем замразени неща ще ни внасят от Европа. И все се тревожа дали сме направили всичко за да се спре, да не идва тази африканска чума. Но явно това е уникално. Тази чума не е като класическата и е направила пробив в сигурността. И това е. Аз смятам, че ще има и икономически, сериозни икономически последствия. Освен че е една трагедия за бизнеса, за хората“, казва кметът на Николово Марийка Генова.

Убитите животни ще бъдат загробвани на територията на фермата. Опасност за замърсяване няма, твърдят от институциите.

„От загробването не. Всичко ще бъде дезинфекцирано. Според мен най-голямата опасност е от горите, където разнасянето на заразата от дивите свине е неконтролируемо. Затова и последната мярка, която се предложи, е 20-километрови зони в горския фонд, около свинекомплексите. Наистина съжалявам, че един от големите свинекомплекси в нашия район пострада от това бедствие“, казва Свилен Иванов.

Все още не е установено как заразата е стигнала до фермата. Основната версия е, че е пренесена чрез фураж. Разследването по случая продължава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари