Световни лидери пристигат в Лондон за погребението на Елизабет II

0
Погребението ще бъде едно от най-грандиозните събития в историята на Великобритания
Погребението ще бъде едно от най-грандиозните събития в историята на Великобритания Снимка: Getty Images

Погребението ще бъде едно от най-грандиозните събития в историята на Великобритания

Президенти, министър-председатели и монарси от цял свят ще пристигнат през уикенда в Лондон, за да си вземат сбогом с кралица Елизабет Втора и да отидат на прием в Бъкингамския дворец, организиран от крал Чарлз Трети ден преди погребението ѝ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Президентът на САЩ Джо Байдън и френският му колега Еманюел Макрон са сред най-известните гости от чужбина, които са потвърдили, че ще присъстват.

Погребението ще бъде едно от най-грандиозните събития в историята на Великобритания, тъй като световни лидери, крале и кралици и стотици хиляди хора от страната и чужбина се стичат в Лондон за случая.

Крал Чарлз и кралицата консорт Камила ще дадат прием в Бъкингамския дворец в неделя - официалното държавно събитие преди погребението. Чуждестранните високопоставени гости, които ще пристигнат във Великобритания, ще бъдат поканени да посетят церемонията по отдаването на почит към кралицата в парламентарната зала "Уестминстър" преди погребението.

Великобритания изпрати покани до държавните глави на почти всички страни в света, освен Сирия, Венецуела, Афганистан, Русия, Беларус и Мианма. Сирия и Венецуела не са поканени, тъй като в момента Великобритания няма дипломатически отношения с тези държави. Афганистан не е поканен заради настоящата политическа ситуация в обхванатата от нестабилност страна, където талибаните се върнаха на власт миналата година след продължила две десетилетия война. Русия и Беларус не са поканени да изпратят свои представители заради инвазията в Украйна.

Общо служителите на външното министерство са написали на ръка около 1000 покани за погребението и приема на крал Чарлз в неделя. Крайният срок за приемане на поканите за погребението изтече вчера. Британското правителство няма да предостави списък с гостите на всички чуждестранни лидери, които ще присъстват, отчасти от съображения за сигурност.

След държавното погребение в понеделник, на което ще присъстват 2000 гости, ковчегът на Елизабет ще бъде пренесен през историческия център на Лондон - от Уестминстърското абатство до Арката на Уелингтън, близо до Бъкингамския дворец - в карета, теглена от коне, а зад нея ще вървят Чарлз и други кралски особи, отбеляза Асошиейтед прес.

Сред гостите на погребението ще бъдат и близо 200 души, отличени от покойната кралица за работата им в отговор на пандемията от ковид и в сектори, включващи благотворителни организации, здравеопазване и образование.

На фона на помпозността и пищността на това събитие, ковчегът ще премине по почти същия маршрут, включително по окичения с национални флагове булевард, свързващ площад "Трафалгар" с Бъкингамския дворец, по който мина в сряда пред смълчаните тълпи от опечалени, когато беше пренесен от двореца до сградата на парламента.

Лондонското летище "Хийтроу" обяви, че ще спре всички полети 15 минути преди и след двуминутното национално мълчание в понеделник, "за да се избегнат шумови смущения".

След това ковчегът на кралицата ще бъде откаран за церемония в параклиса "Сейнт Джордж" край замъка "Уиндзор", на която ще присъстват 800 души, включително членове на кралското семейство и служители на кралския двор.

В края на службата ковчегът ще бъде спуснат в кралската гробница. Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби ще произнесе благословия, а паството ще изпее песента "Бог да пази краля".

След това членовете на кралското семейство ще проведат частна погребална служба в мемориалния параклис "Крал Джордж Шести", където кралицата ще бъде погребана при покойния си съпруг, принц Филип, който почина миналата година на 99-годишна възраст.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Групенфюрер Мюлер
    До коментар 1: По-добре да не го прави! С качеството на руската военна техника, ще гръмне още в Русия......
  • -2
    1
    Pyce
    И сега е моментът "тоз който не е поканен" да им пусне една атомна "честитка".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари