Светослав Витков: Корупцията е заложена в Изборния кодекс

0
Затова съществува и информацията, че „купуването и продаването на гласове е престъпление“
Затова съществува и информацията, че „купуването и продаването на гласове е престъпление“ Снимка: NOVA

Този корупционен модел може да се промени единствено с гражданска война

„Корупцията се бори с пари и изградени ценности в обществото и не става от днес за утре. Най-бързият начин е, както за повечето забранени субстанции, легализацията чрез Закон за лобизма. Щуротии са идеите, че в най-бедната държава в Европа, корупцията може да бъде победена чрез рестриктивни мерки.“ Това каза лидерът на ПП Глас Народен Светослав Витков в „Пресечна точка“ пред Нова телевизия днес.

По думите му политиката има две нива – геополитика и корпоративен бизнес. „Геополитиката определя политическата посока на страната, но корпоративния бизнес определя какви ще бъдат политиците. Реално политиците са посредници между корпоративния бизнес и гражданските интереси. В България корпоративният бизнес започва с падането на другаря Тодор Живков, с изнесените пари в Австрия, с комунистите, които се пребоядисаха на сини, червени и зелени. Да, решението е в лустрацията. Ние сме го записали в програмата си още в началото. Странно, че г-н Костов не направи лустрацията, когато можеше, но пък направи един приватизационен модел, който финансира много голяма част от корпоративния бизнес.

Корените на този бизнес могат да се търсят корените в Българската комунистическа партия и сродните партии, от които произлизат ДСБ, ДПС, БСП, ГЕРБ, всички партии, които са управлявали. Това, което виждам е, че този корупционен модел може да се промени единствено с гражданска война. По никакъв друг начин, съжалявам“, отсече Витков, цитиран от OFFNews.

Той обаче беше категоричен, че много по-важна от политическата корупция е корупцията в Изборния кодекс.

„Там има заложени платени застъпници, които вече струват по 100 лв. на човек. По един застъпник във всички секции е над 1 млн. лв. Корупцията е залегнала в Закона за политическите партии, в Изборния кодекс, затова съществува и информацията, че „купуването и продаването на гласове е престъпление“, каза Витков.

По отношение на войната на Русия с Украйна, председателят на ПП Глас Народен заяви, че като държава, член на НАТО, естествено трябва да подкрепим позицията на Алианса срещу Путин. Същевременно обаче в България има твърде много русофили, включително даже и русофилски партии.

„От тази гледна точка е нож с две остриета тази ситуация за България. От друга страна е хубаво русофили и русофоби да си покажем лицата, но истината е някъде по средата. Най-грубо казано – не си бутай органи, там където някои си мерят… В момента Америка и Русия си мерят, а Европа страда и е пред разпад. Влезе ли войната тук, като най-бедна държава без армия, можем само да се надяваме някой да ни защити и да разчитаме на ловците, защото те са 350 000“, каза Светослав Витков.

„Не разбирам как някой може да се определя като патриот и да развява руското знаме едновременно с българското. Когато човек е патриот той обича рода и родината си“, допълни той.

Витков коментира и темата за икономическата криза като подчерта, че големият проблем е лъжата, която се носи от ефира, че има друг газ освен руски и че може да се вземе газ от Азербайджан или от САЩ, при положение, че САЩ не могат да захранят с газ собствения си пазар.

„Трябва да наричаме нещата с истинските им имена. Да кажем – да, газа е руски. Има политика на говорене, но има и политика на действие. Трябва да изпълним ангажиментите си към евроатлантическите си партньори, но си водим и преговорите с Русия за доставка на по-евтин газ. Само един въпрос ще задам – кога доларът е бил толкова силен? Кой печели от тази война. Един проблем, когато е дошъл, трябва да има решение, което да се вземе бързо и адекватно на база възможности в момента. В момента ние няма как, за половин година, да организираме нищо. Не мисля, че и българската държава чрез служебното правителство, може да организира друго, освен избори“, каза Витков.

На финала той се обърна към зрителите с призив да гласуват. „Уважаеми българи, гласувайте, защото от близо 7 млн. избиратели, 1,5 млн. гласуват за статуквото – ГЕРБ, БСП, ДБ, ДПС. Всички, които не гласувате, давате възможност да ви управляват милион и половина. Изберете си за някого и гласувайте. Единственият начин да обърнем палачинката и да махнем ш.баните комунисти е да излезете и да гласувате вкупом“, отсече Светослав Витков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари