Светлината ражда Свободата! Президентът е на ход!

1

Стотици излязоха тази вечер в центъра на София на протест срещу назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Шествието започна пред Съдебната палата и се отправи към Президентството и Министерския съвет.

Именно там, в „триъгълника на властта“, демонстрантите отново включиха лампите и дадоха светлина в акцията под надслов „Светлината ражда Свободата! Президентът е на ход!“, предаде OFFNews.

„Идва време за решителни действия! Президентът е последното препятствие пред назначаването на главен прокурор, излъчен от олигархията и ограничаването на правата и свободата ни, по пътя към прокурорска диктатура. Ние, ГД „БОЕЦ“ и още няколко граждански организации, вече призовахме да не се подписва Указа и да се изпрати процедурата в Конституционния съд за тълкуване. В сряда ще внесем мотивираната си позиция“ – обявиха организаторите на днешния протест.

Множеството скандираше „Гешев е позор“, „Мафията -вън!“, „Гешев – за затвор, не за главен прокурор“.

„Вярваме, че процедурата е още в ход, вярваме, че президентът ще подходи отговорно и ще прецени всички доводи, доказателства и аргументи в тази критична за държавата и правото ситуация! Все пак от нас, като граждани, зависи много, нека го направим сега, утре ще е късно!“ – призоваха организаторите на акцията „Светлината ражда Свободата! Президентът е на ход!“.

Всички основни претенденти за кметския пост в София изразиха позиция за Гешев, днес – и Мая Манолова. Остава само един без позиция: Йорданка Фандъкова – ГЕРБ, заяви пред множеството Велислав Величков от Инициатива „Правосъдие за всеки“.

Величков призова демонстрантите да се съберат отново – след решението на президента. Започна и подписка, която утре ще бъде внесена в деловодството на „Дондуков“ 1.

Сред демонстрантите тази вечер бяха и Борис Бонев от „Спаси София“, дипломатът Стефан Тафров, бившият депутат Методи Андреев.

На Ларгото, докато течеше протеста, имаше над 20 полицейски коли и бусове, една пожарна и една линейка.

Акцията „Светлината ражда Свободата! Президентът е на ход!“ завърши с „Нека бъде светлина“ на Васко Кръпката

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари