Светлин Русев преди ден: Не дърпайте дявола за опашката!

0
Големият български художник готвеше изложба за 14 юни, когато щеше да навърши 85 години
Големият български художник готвеше изложба за 14 юни, когато щеше да навърши 85 години

Големият български художник, акад. Светлин Русев, който почина снощи от инфаркт в дома си, готвеше изложба за 14 юни, когато щеше да навърши 85 години.

Той по традиция показваше нови картини за рождения си ден. В четвъртък "24 часа" се опита да измъкне от него подробности какво смята да покаже тази година, но той ни се скара: "Колко пъти да ви казвам, нищо няма да ви кажа предварително, не дърпайте дявола за опашката."

Той вече беше наел изложбена площ, но не каза къде, приготвил беше и творбите.

Това е изключително тежка загуба не само за българската култура, но и за България като цяло, защото трябва ясно и точно да се каже, че Светлин Русев е от последните, които останаха съдържателни и реактивни, с непреклонно си гражданско отношение и активно участие в живота. Това каза пред "24 часа" бившият културен министър, сега депутат, скулпторът Вежди Рашидов, който помага с организирането на поклонението пред художника и търсенето на гробно място.

Последен мохикан - все по-малко хора остават от този вид, защото във време, в което ценностите са размити той беше като лакмус, през който се прецеждаше качественото в цялата кал която ни облива, продължи Рашидов. Изключително много ще ми липсва като човек, с когото през последните години работих много активно - с него подредихме изключителния български музей от европейски мащаб Квадрат 500 , свързваше ни силно приятелство.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари