Светия синод отказва да канонизира Васил Левски

0
През 1996 година алтернативният синод канонизира Йеродякон Игнатий
През 1996 година алтернативният синод канонизира Йеродякон Игнатий Снимка: ikonite.bg

Националният изпълнителен комитет на партия “Национален фронт за спасeние на България” (НФСБ) призова Светия Синод на Българската православна да канонизира Васил Левски. От формацията настояват и за лична среща с патриарх Неофит.

Призивът е подписан от лидера на НФСБ Валери Симеонов, съпредседателят на партията Данчо Хаджиев и депутатите Валентин Касабов и Борис Ячев. Те припомнят, че преди година отново са се обърнали към Светия синод с молбата да бъде разгледан въпросът с канонизацията на Левски.

Васил Левски няма да бъде канонизиран, тъй като в биографията му пише, че неволно е убил дете”, коментира пред “Труд” отец Николай, който отговаря за връзките с обществеността в Светия синод.

Въпросът е поставян поне пет пъти през годините от неправителствени организации, от кмета на Карлово, както и от патриотични организации.

През 1996 г. комисията по канонизация към алтернативния синод извършва канонизира Левски. Актът не е признат от владиците в Светия синод. На 21 юли 2004 г. официалният синод анулира канонизацията му. В същия ден иконата с образа на Свети Йеродякон Игнатий бе насечена и изгорена.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари