Студенти разработиха и подариха сайт на ОУ „Никола Обретенов”

2
Емил Тюлеков: Новият сайт ще бъде много полезен за родители и деца
Емил Тюлеков: Новият сайт ще бъде много полезен за родители и деца

Студенти по право от Русенския университет разработиха и подариха сайт на основно училищеНикола Обретенов” в града. Инициативата на младите юристи – да разясняват конституционните права – ги отвежда в училището. Така започват периодичните им срещи и взаимопомощ.

20 души, които учат в специалността „Право” в Русенския университет, създават преди месеци клуб „Юрист”. Идеята им е да обясняват правата и задълженията на гражданите и да помагат законите на страната да станат по-разбираеми за хората. Започват кампанията си в 5 професионални гимназии, впоследствие „влизат” да обучават и ученици в основни училища.

Браян Златев-председател на клуб „Юрист”: „Имахме дисциплина конституциознание, в която обяснявахме на учениците за техните основни права и задължения, съгласно Конституцията на Република България… Най-много ме мотивира това, че като цяло учениците наистина го заслужават. Много съм очарован от дейностите, които се случват в това училище.”

Директорът на основното училище Емил Тюлеков казва, че новият сайт ще бъде много полезен за родители и деца. А фактът, че е разработен и подарен безвъзмездно, го прави още по-ценен.

Емил Тюлековдиректор на ОУ “Никола Обретенов”-Русе: „За децата е изключително полезно това, че ще виждат общоучилищния живот, ще виждат себе си, ще виждат всичко, което предстои като инициативи. Най-вече ще бъдат щактливи, защото виждат собствената си реализация. Нещо, което досега не е било толкова развито.”

Възпитаниците на училището – от първи до осми клас, са близо 350.

Емил Тюлековдиректор на ОУ “Никола Обретенов” - Русе: „Той е изключително ценен за родителите – нека те да добиват представа и да знаят при какви условия учат децата им, по какъв начин ще се обучават, какви специалности. По този начин ще имат възможност да видят всичките графици, документацията на училището. Ще ги привличаме, защото новият закон предвижда те да бъдат участници в учебно-възпитателния процес.”

Освен разработката на сайт, студентите от клуб „Юрист” имат и още една инициатива, която е свързана със Закона за авторските и сродните им права. По време на дискусия те обясниха на свои колеги и на ученици как да се пазят от плагиатство.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари