Студенти от Азия чакат с месеци за визи, за да учат в Русе

0
Студенти от Бангладеш, Индия, Пакистан и Турция чакат с месеци за визи, за да започнат учебни занятия в Русенския университет
Студенти от Бангладеш, Индия, Пакистан и Турция чакат с месеци за визи, за да започнат учебни занятия в Русенския университет Видео: БНТ

Студенти от Бангладеш, Индия, Пакистан и Турция чакат с месеци за визи, за да започнат учебни занятия в Русенския университет.

В същото време интересът на чужденците към обучение в Русе е голям, а най-търсените специалности са инженерните и компютърните, предава БНТ.

Процедурата, която всеки един приет студент трябва да премине, за да получи виза, е доста сложна - казват от дирекцията за чуждестранни студенти. Тя включва легализация и съгласуване на документи в образователното и външното министерство.

Проф. д-р Красимир Мартев - директор на Дирекция „Чуждестранни студенти" в Русенския университет: Тази година документи са подали близо 50 човека. Нито един нямам, който да е получил виза.

Мустафа Ярсин от Турция е приет в университета миналата година, вече е успял да завърши задължителния езиков курс. Казва, че в консулството няколко пъти са го връщали за набавянето на нужните документи.

Мустафа Ярсин: Аз чаках за виза 45 дни.

Проф. д-р Красимир Мартев: От Турция сме имали случаи когато студентът пристига януари, февруари, което не е нормално, защото все пак трябва да направи 1000 часа от подготвителния езиков курс.

От пресцентъра на външното министерство поясниха, че сроковете за разглеждане на молбите за виза са 35 работни дни и се спазват стриктно. В отделни случаи се налага по-продължително разглеждане на молбата за виза, за да се направи допълнителна проверка на кандидата. Освен това някои от студентите не разполагали с всички документи, което удължава процедурата.

От университета обаче се надяват този срок да бъде ускорен, за да могат студентите да преминат през пълния цикъл на учебни занятия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари