Строят 25 нови жилищни сгради в Русе

0
През второто тримесечие на годината са издадени разрешителни и за 43 други сгради
През второто тримесечие на годината са издадени разрешителни и за 43 други сгради Снимка: Дарик / Архив

През второто тримесечие на 2017 г. общинските администрации на територията на област Русе са издали разрешителни за строеж на 25 жилищни сгради с 34 жилища в тях и 6 483 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), както и на 43 други сгради с 23 095 кв. м РЗП, съобщиха от НСИ.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват с 19.4%, жилищата в тях – с 60.9%, а общата им застроена площ – с 44.2%. При  издадените разрешителни за строеж на други сгради е регистриран спад от 10.4%, докато общата им застроена площ  нараства с 80.3%.

В сравнение с второто тримесечие на 2016 г. броят на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради намалява с 3.8%, жилищата в тях – с 49.3%, а разгънатата им застроена площ – с 25.3%. Намаление се наблюдава и при издадените разрешителни за строеж на други сгради с 20.4%, както и на тяхната РЗП – с 33.5%.

Най-голям е броят на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в община Русе, като делът им в общия брой за областта достига 64.0%, делът на жилищата в тях формира 73.5%, а този на разгънатата им застроена площ – 73.7%.

През второто тримесечие на 2017 г. е започнал строежът на 25 жилищни сгради с 47 жилища в тях и 8 119 кв. м РЗП, както и на 31 други сгради с 6 877 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие броят на започнатите жилищни сгради се увеличава с 38.9%, докато жилищата в тях намаляват с 52.5%, а разгънатата им обща застроена площ – с 20.5%. Започнатите други видове сгради нарастват с 55.0%, а разгънатата им обща застроена площ – с 16.1%.

В сравнение със същото тримесечие на 2016 г. стартиралото строителство на жилищни сгради нараства със 108.3%, броят на жилищата в тях – с 62.1%, а общата им застроена площ  – със 130.6%. Започнатите други сгради са повече със 138.5%, докато разгънатата им обща застроена площ намалява с 23.2%.

Методологични бележки

Тримесечното статистическо наблюдение за издадените разрешителни за строеж и започнатото строителство осигурява информация както за издадените от местните администрации разрешителни за строеж, така и за започнатото строителство на нови сгради според техния вид и разгъната застроена площ. Тази информация може да се използва като индикатор за бъдещата активност на строителните предприятия в страната.

Видовете сгради се посочват в съответствие с Класификацията на сградите и строителните съоръжения (КСС-2001), , и се подразделят на:

  • Жилищни – сгради, полезната площ на които в голямата си част е

предназначена за жилищни цели за постоянно обитаване.

  • Нежилищни – сгради за различни нежилищни нужди, които включват:

– административни – офиси и сгради за административна дейност на ведомства и други

организации и сдружения (представителни сгради – банки, пощи, правителствени сгради, сгради за конференции, конгреси, съдилища, общини);

– други сгради – всички останали видове сгради, предназначени за  различни дейности: производствена, търговска, транспортна, просветна, културна, спортна, селскостопанска, здравеопазване, бази за почивка и краткосрочно пребиваване (хотели, мотели, почивни домове, хижи и др.).

Разгъната (обща) застроена площ на сградите е сумата от застроените площи на всички етажи по външни измерения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари