Строители: Безплатното "саниране" е като гримиране на труп

2
Според Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) проблемът с панелките е много сериозен, а козметичните мерки не го решават
Според Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) проблемът с панелките е много сериозен, а козметичните мерки не го решават Снимка: БГНЕС

Санирането на панелните блокове е като гримиране на труп.

Така строителни предприемачи определиха опитите на държавата да удължи живота на панелните блокове чрез прословутата програма за "безплатно" саниране, в която правителството изля колосална сума - 2 милиарда лева от държавния бюджет.

Според Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) проблемът с панелките е много сериозен, а козметичните мерки не го решават. "Жизненият цикъл на тези сгради свършва, те стават не само нерентабилни, но и опасни за живеене", заяви Асен Чавдаров от "Контракт сити", цитиран от вестник СЕГА.  Факт е, че много малко от проектите за "безплатно" саниране включваха сериозно обследване и мерки за конструктивно укрепване на старите панелки. 

Сдружението обяви, че има предложения за решаването на друг наболял проблем - за строежите в междублоковите пространства в столицата, като изтъкна, че вината не е у строителните предприемачи, а в реституцията на земеделски земи насред жилищни комплекси. 

Според строителите едно от решенията е собствениците на имоти в междублоковите пространства да бъдат компенсирани - с други терени в съседство или със земеделски земи с възможност за застрояване. Проблемът може да се реши и чрез изместване на спорните парцели по калканите на съществуващите блокове. Така входовете на комплексите ще се увеличат, без да се нарушава концепцията на сградите, смятат предприемачите.

Столичната община вече се опита да тушира напрежението в кв. "Младост" със замяна на терени, но това трябва да стане нормална практика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари