Страшна приказка!

7
Какво и защо може да накара почти хиляда русенци да излязат и да шестват по улиците?
Какво и защо може да накара почти хиляда русенци да излязат и да шестват по улиците? Снимка: Дебора А. / Фейсбук

Не можем да си затворим очите, да неглижираме или да се правим, че такъв протест не съществува, както някои мейнстрийм медии го правят. Какво и защо може да накара почти хиляда русенци да излязат и да шестват по улиците?

Наистина ли улегнали хора на възраст сериозно вярват на страшната приказка за норвежкия Торбалан, който краде и яде български деца? Сериозно ли мъже и жени на по 40, 50 и повече години вярват, че някой, ей така, без нищо ще дойде да почука на вратата им и да отведе дечицата, за да ги продаде като "еничари" на страшния "джендър", на "геювете" из Европа?

Да, протестите срещу "Стратегията" ни изглеждат непонятни и бутафорни, може би, защото организаторите им не могат да обяснят смислено как, аджеба, държавата (ще) краде деца и (ще) ги продава на "джендъра" и на "геювете". Цитират се текстове, членове и алинеи, а липсват простите думи, които да убедят широката публика в правотата на защитниците на "традиционните ценности на българското семейство".

А дали изобщо съществуват смислени аргументи срещу "Стратегията"? Трябва ли да се поставя под съмнение защитата на децата в риск? Нормално ли е ползването на средновековни методи за възпитание да се толерира в 21-ви век? Какво точно плаши протестиращите родители по улиците днес?

Има и друго. Виждаме ясно, че протестите срещу "Стратегията" са инспирирани от откровени националсоциалисти (пардон, "патриоти") и неокомунисти, ползват се пропагандни клишета и графични изображения с очевиден руски произход. Станахме свидетели как руските думи "ювенална" и "юстиция" влязоха неканени в българския език за броени дни. Симптомите на външно влияние, на фалшиви внушения и на манипулация са налице.

Правят се опити партии и гласоподаватели да се делят на "подкрепящи" и "неподкрепящи" т.нар. "Стратегия". Някои кръгове очевидно се надяват от цялата олелия да извлекат политически дивиденти, като "бранители на българщината". Халал да им е.

Както казва карикатуристът Комарницки, днес всяко дете е със смартфон в ръката и е на един "тап" от най-страшната "джендърия" и "геюви" внушения. Как ли спят родителите му, съзнавайки този факт? Трябва ли да бъде ограничено със специално законодателство ползването на мобилен телефон и на интернет, за да предпазим "традиционните ценности на българското семейство"... Трябва ли да се ограничават свободи и да вървим назад, а не напред?

Страшна приказка, ти казвам.

Фронтално

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари