Странна ситуация с една от най-големите болници у нас

0
УМБАЛ “Св. Анна” - София е била подложена на детайлна проверка, но резултат от проучването липсва
УМБАЛ “Св. Анна” - София е била подложена на детайлна проверка, но резултат от проучването липсва Снимка: Георги Корнейков, БНР

Кореспонденция между председателя на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова и министъра на здравеопазването Николай Петров разкрива странна ситуация с една от най-големите болници у нас – УМБАЛ “Св. Анна”, бившата Окръжна болница – София, предаде репортер на БГНЕС.

През миналата есен болницата е била подложена на детайлна проверка, но резултат от проучването липсва. Формално проверката е била по инициатива на управителя на НЗОК Глинка Комитов, но всички данни сочат, че тя е стартирана по инициатива на Министерство на здравеопазването, ръководено към онзи момент от Петър Москов.

Отчетният доклад на Националната здравноосигурителна каса за 2016 г. разкрива, че през септември месец миналата година работна група стартира проект, чиято цел е да покаже реалното остойностяване на клинични пътеки в УМБАЛ “Св.Анна”, гр. София.

Работата по проекта продължава около 3 месеца и обхваща остойностяването на около 3000 истории на заболяването по различни клинични пътеки. Остойностени са всички разходи, извършени за конкретни пациенти по време на тяхното лечение – медикаменти, консумативи, осъществени изследвания, оперативни процедури и други.

В същото време, в представеният отчет (на НЗОК за 2016 г. - бел. ред.) липсва каквато и да е информация относно реализация на този проект и какви са резултатите от него”, пише депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова до министър Николай Петров.

Председателят на здравната комисия в парламента се интересува и дали са били открити съществени разлики между остойностените разходи по проекта и цените на клиничните пътеки, които НЗОК реално заплаща на лечебните заведения за болнична медицинска помощ.

Здравният министър предоставя на Дариткова отговор от временния ръководител на НЗОК Димитър Петров, изпратен в края на юли месец, от който се разбира, че данните от проверката на Окръжна болница, събирана от експерти на Здравната каса, са били предоставяни на Министерство на здравеопазването.

Цитирани са имената на трима служители на МЗ, които са я получавали. Имало е и четвърти инспектиращ – служител на Изпълнителна агенция “Медицински одит”. “В НЗОК до настоящия момент не са постъпвали обобщени данни и резултати от осъщественото проучване”, пише преди повече от месец и.д. управителят на Здравната каса Димитър Петров.

Малко след като застана начело на МЗ в края на 2014 г., бившият вече министър на здравеопазването Петър Москов освободи директора на УМБАЛ “Св. Анна” Димитър Димитров. Смяната бе изненадваща, защото Москов бе работил в Окръжна болница – София, именно под ръководството на Димитров.

В края на юли месец парламентът избра за нов управител на НЗОК Камен Плочев, тъй като Глинка Комитов изненадващо подаде оставка, с мотив “лични причини”.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари