Страната ни се срина в световната класация за корупция

0
Изпреварват ни държави като Суринам и Тунис, а непосредствено ни следват Буркина Фасо и Гана
Изпреварват ни държави като Суринам и Тунис, а непосредствено ни следват Буркина Фасо и Гана Снимка: БГНЕС

Страната ни се срина с още 6 позиции в индекса на "Трансперънси" и остава последна в ЕС

Сриване от 71-во на 77-о място в световната класация за корупция - това е резултатът на България за 2018 г. Горчивата ирония е, че миналата година ГЕРБ създаде супермощната антикорупционна комисия, а спецпрокуратурата получи правомощие да преследва подкупните висши политици. Въпреки гръмко прокламираното противодействие и зрелищните акции страната ни се смъква с цели шест позиции в изследването на "Трансперънси интернешънъл" за възприятието за корупция. Изпреварват ни държави като Суринам и Тунис, а непосредствено ни следват Буркина Фасо и Гана. Традиционно България е най-зле в Европейския съюз, закована е на дъното от 7 години.

Сред причините за трагичния резултат са липсата на свободни медии и на ефективно съдебно преследване, шуробаджанащината по най-високите етажи на властта, анализира Калин Славов, изпълнителен директор на „Трансперънси Интернешънъл“ за България. Според него при изследването на корупцията не става въпрос само за даването на подкуп, а за функционирането на изпълнителната и съдебната власт, доколко има свобода на журналистическата гилдия, за препятствията пред бизнеса, непрозрачността при финансирането на партиите. „Изследваме корупцията в нейната пълнота“, обясни Славов. 

Проучването сочи, че в България много граждани нямат доверие на управляващите и не се чувстват добре представени, както и че липсват независими медии. „Често остава неизвестно кой притежава дадена медия, много медии са финансово зависими от държавна реклама, а това може да повлияе на работата им и да се отрази на критиката, която иначе биха приложили към правителствените власти“, се казва още в анализа.

Политологът Огнян Минчев направи екзотично сравнение: "Корупцията си прилича с импотентността по това, че и двете са интимни процеси. Те не биха могли да бъдат засечени в публичната сфера, или по-точно биха могли да бъдат засечени в публичната сфера по изключение. Иначе става дума за отношения между две страни, които са под завивките, образно казано“.

КЛАСАЦИЯ

С най-добри показатели е Дания, която е на първо място, следвана от Нова Зеландия, Финландия, Сингапур, Швеция и Швейцария. Сомалия е в дъното на класацията, на 180-о място. За сравнение Гърция е на 67-о място, Унгария - на 64-то, Румъния - на 61-во. 

За последните пет години само 20 държави са подобрили чувствително показателите си, сред тях са Аржентина и Кот д'Ивоар, а при 16 се наблюдава значително отстъпление - например Австралия, Чили и Малта. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари