Стоянка Настева: Съдбата ми е да бъда учител, това е животът ми

1
И ако се върна отново и имам избор, бих желала отново да бъда учител. Аз си обичам професията
И ако се върна отново и имам избор, бих желала отново да бъда учител. Аз си обичам професията

Музикален педагог от Русе стана първият учител, отличен с държавна парична награда пожизнено.

Това се случи, след като парламентът одобри предложението на правителството Стоянка Настева да получава всеки месец по 500 лв. заради висока професионална и всеотдайна педагогическа дейност. От образователното министерство обмислят да въведат подобно отличие и за други пенсионирани учители със заслуги в тази област.

Стоянка Настева отдава 30 години от живота си на работата си като музикален педагог в детски градини в Русе. Тя изучава народното творчество, като издирва произведения, подходящи за деца, и ги използва за обучение и възпитание.

„Майка ми ми пееше много песни, аз пеех от малка, свирех с акордеона и така, като една самоука певица, отидох на първия републикански фестивал. И може би това начерта пътя ми по-нататък да се занимавам с музика. И аз реших, че това ще бъде моят път. И наистина така се случи. Ако човек умее да ги зарази и да ги запали и да им покаже по един интересен начин народното творчество и песните, и фолклорните танци, празници, децата харесват и обичат. Те обичат да танцуват, обичат песните. Това е съдба, това е животът ми. И ако се върна отново и имам избор, бих желала отново да бъда учител. Аз си обичам професията“, казва отличената учителка, предаде Русе Медиа.

Педагогическата й дейност и иновативните идеи й носят и няколко награди. Русенката е носител е на ордена „Св. Св. Кирил и Методий“ – втора степен, и наградаРусе“ за образование. Бившите й колеги от ЦДГ „Пинокио“ се гордеят с нея.

„Прекрасен професионалист, човек, който безкрайно обича децата, безкрайно обича професията си и със своя личен пример тя дава възможност за креативност в младите учители“, споделя директорката Ценка Тодорова.

Пожизнената парична наградата за Стоянка Настева идва след предложение на инициативен комитет от Русе. Реакцията на институциите я прави изключително щастлива.

„Много силен момент, изключително вълнуващ. Много се развълнувах, просто не можех да повярвам. Нация, която обича, тачи и уважава своите учители, тази нация ще пребъде, тя ще живее. С това се показва едно уважение към труда на учителя и по този начин искам да кажа на младите специалисти, че нищо не е изгубено, че това е една прекрасна професия, че има бъдеще в тази професия. Вече вдигнаха и заплатите на учителите. Ако обичат децата, ако обичат професията, и те ще бъдат щастливи“, споделя музикалният педагог.

Стоянка Настева се надява, че и други пенсионирани учители ще бъдат удостоени с подобна награда като признание за техния труд и постижения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари