Стоян Чуканов: Наистина е смешна цената на говеждото месо

1
Как ще оцелее месодайното говедовъдство у нас?
Как ще оцелее месодайното говедовъдство у нас? Видео: Agri.bg

Пандемията като повечето лоши неща не дойде сама.

Освен от COVID-19 земеделските производители бяха изненадани от незапомнена суша, пише Agri.bg. Това особено за сектора на месодайното говедовъдство, където повечето животни се отглеждат пасищно, оказа своето отражение. Сушата рефлектира върху цените на фуражите, а стопаните започнаха да дохранват много рано, още през лятото.

Никой до момента не е имал такова изпитание и управляващите нямаше как да знаят как да реагират на базата на собствен опит. Отпуснаха се доста средства – по извънредната мярка 21, de minimis, за реализация на говеждо месо. Платена беше и обвързаната подкрепа, която тази година за животните под селекция беше по-ниска спрямо година по-рано.

Оказва се, че въпреки трудностите секторът се разраства. Данни на земеделското министерство сочат, че кравите в месодайно направление са се увеличили с 5 000 бройки, което респективно води до намаляване на ставката. А логиката на субсидиране в Брюксел е, че се подпомагат отрасли, които не вървят напред, нали?

Доколко все пак парите тази година са били достатъчни на фона на невижданата суша, повишените разходи и затегнатите мерки заради пандемията, само фермерите си знаят.

А ето какво мисли по въпроса Стоян Чуканов – председател на Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ).

С него си говорим за несигурността в цената на говеждото месо, кризата като възможност, все още трудната търговия с Близкия изток и нуждата от по-дългосрочни мерки за сектора. 

Вижте повече във видеото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари