Стотици миряни посрещнаха Възкресение Христово на крепостта Царевец

0
Звън на десетки църковни камбани възвести настъпването на Великден
Звън на десетки църковни камбани възвести настъпването на Великден Видео: Times.bg

Стотици жители и гости на старата столица се събраха на крепостта Царевец в областния център, за да посрещнат Възкресение Христово.

За осма поредна година звън на десетки църковни камбани възвести настъпването на Великден, предаде Радио „Фокус“ – Велико Търново.

Веднага след това Благодатният огън бе изнесен от Патриаршеския музей „Възнесение Господне“ от великотърновския митрополит негово висопреосвещенство Григорий. Пред храма музей бе отслужено Пасхалното богослужение, а след това кмета на града инж. Даниел Панов поздрави събралите се миряни. Последва литийно шествие, предвождано от градоначалника и негово висопреосвещенство Григорий, което тръгна към катедралата „Рождество на Света Богородица“. Там, след полунощ, започна Света литургия по случай Христовото възкресение. Събралите се миряни получиха осветени боядисани яйца и парче козунак за празника. Всички се поздравяваха с „Христос Воскресе“ и отговора на традиционната фраза – „Воистина Воскресе“. В честванията освен кмета на Велико Търново се включиха и областният управител проф. Любомира Попова, народни представители, зам.-кметове, общински съветници, общественици.

Богослужението по случай Второ възкресение ще бъде в новия храмВъзкресение Христово” и ще започне в 11,00 часа навръх Великден. Всички жители и гости на Велико Търново, които се включат в него, също ще получат парче традиционен сладкиш и оцветено яйце. В 21.00 часа в неделя ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Прожекцията може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I”.

Организатори на програмата за отбелязване на Христовото възкресение са Община Велико Търново, Великотърновска митрополия и Регионален исторически музей.

За сигурността и опазването на обществения ред се грижиха служители на Районно управление на полицията – В. Търново, на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и частни охранители.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари