Стотици коли бяха подпалени в новогодишната нощ във Франция

0
Полицията е задържала 441 души
Полицията е задържала 441 души Снимка: Getty Images

Насилието обаче бележи спад спрямо предишни години

Стотици автомобили бяха подпалени в цяла Франция в новогодишната нощ. При все това насилието бележи спад спрямо предишни години, особено това срещу полицаи, заяви днес вътрешният министър Жералд Дарманен, цитиран от ДПА и БТА.

Близо 874 коли са били подпалени, по думите на министъра, което е с почти 450 по-малко от предишната новогодишна нощ. Полицията е задържала 441 души.

Коли бяха подпалени и в Страсбург, град, преживял съпроводени с насилие бунтове в новогодишната нощ преди две години. Най-малко двама полицаи бяха леко ранени от изстреляни към тях фойерверки.

Подпалването на автомобили във Франция в новогодишната вечер датира от началото на 90-те години на миналия век, сочи изследване на социологическата агенция И Еф О Пе.

Според изследването коли биват подпалвани главно в по-бедните квартали, поради различни причини, вариращи от лични спорове през гняв срещу политиците до застрахователни измами.

Броят на подпалените коли бе особено висок в новогодишната нощ на 2007 срещу 2008 г., след встъпването в длъжност на президента Никола Саркози, който през 2005 г. беше казал, че иска да изчисти бедняшките квартали като със "стъклочистачка".

Броят на палежите на коли се повиши също в пика на движението на "жълтите жилетки" при управлението на сегашния президент Еманюел Макрон.

Повече от 95 000 полицаи и жандармеристи следяха за спазването на реда в новогодишната нощ във Франция, включително на антиковидните ограничения, съобщи вътрешното министерство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари