Стотици гайдари се събраха на Илинденските поляни над Гела

1

Гайдарското надсвирване на Илинденските поляни над смолянското село Гела събра днес рекордно количество народ за всичките 17 издания на провеждането си.

Местните масово го наричат втори Рожен. От сутринта колони от стотици автомобили от цялата страна напълниха поляните, а прииждащите ставаха все повече и повече. Заради огромния наплив и задръстване от кметството в Широка лъка осигуриха бусове, които да поемат народа към поляните регулярно, а хората от обяд нататък оставяха колите си, където могат в самото село. На сцената на надсвирването в три възрастови групи мерят цял ден сили над 50 гайдари.

Общо гайдарите на поляните са над 150, с тези които ще участват и довечера в концерта, посветен на 100-годишнината на гайдарят емблема на Гела бай Дафо. 
Програмата откриха гайдарите от Момчиловци, след което журито, оглавено за поредна година от проф. Милчо Василев от Музикалната академия в Пловдив, започна изслушването на най-малките. Най-младият участник в конкурса бе 9-годишният Стоян Христосков от Равногор. Най-възрастният гайдар в надсвирването беше 74-годишният Георги Червенков от Пловдив. Единственият чужденец в надсвирването бе Георги Шубер от Швеция, който за поредна година мери сили в конкурса на Гела.

"Връщам се 18 години назад, когато едно момиче каза, че тук, на тези поляни, трябва да свири гайда. Момичето се казва Антония Чиликова. На следващата година кметица на Гела, Калинка Драганова, Бог да я прости, проведе първото гайдарско надсвирване в Гела. Към тях се присъединихме аз и Петър Янев, с нас много години работи и д-р Стефан Герджиков, ръководител на ансамбъл "Манол Радичев", тези хора създадоха надсвирването в Гела", каза водещата, примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова.

На сцената в памет на Калинка Драганова и бай Дафо свири гайдарят Петър Янев.

"За мен е много важно това, което се случва тук. Ще има концерт в памет на бай Дафо тази вечер. В негова памет ще посвиря с неговата гайда, с която 10 години не е свирено. Без вас този празник не може да се случи. Това е България, ние всички заедно", каза Петър Янев. Той разказа как бай Дафо му е завещал гайдата, която даже е със счупена гайдуница и разплака стотиците събрани пред сцената на надсвирването със свирнята си.

Той връчи три награди за отлично изпълнение на гайдари в надсвирването от името на Българска национална гайдарска асоциация. Хората завъртяха кръшни хора по цялата поляна, развяха трикольори, а от съставите пукаха и с пищови. Хиляди са малките и големи дошли на поляните в народни носии. Десетки са скарите и павилионите за продажба на какви ли не стоки. Най-много обаче са щандовете за народни носии и ризи. Три огромни палаткови лагери са се оформили на поляните. Стотици преминават през параклиса "Св. Илия", за да запалят свещ за здраве.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари