Стоилов: В Русе има автомобилен клъстер

0
Високотехнологичните производства дават високите заплати в града
Високотехнологичните производства дават високите заплати в града

Русе бе определен за най-добър град за живеене за 2018 година в традиционната класация на Дарик.

Кметът Пламен Стоилов коментира пред Дарик как според него се е стигнало до подобна висока оценка на града ни.

В обосновката му преобладават определения като "категорично", "комплексно", "твърдо", "показателно", "драстично", "изключително", които някак си не звучат убедително за русенци.

Ето какво точно разказа Стоилов с малки съкращения:

Според вас кое е най-силното на Русе в една такава класация?

 - За нас е изключителна чест и сме много щастливи от тази награда, тъй като това означава, че сме покрили повече от един критерий и отговаряме на всички ония комплексни изисквания, които дават необходимите условия за добър живот. Ако трябва нещо да дадем като по-характерно, мога да кажа, че Русе е един добре устроен и сигурен град. Един град с история, изключително много събития в културния и спортния календар, за 2018 година имаме над 400 събития. Ако трябва да дам конкретна оценка, трябва да кажа, че сме направили път. Не мога да кажа, че сме свършили всичко, защото ни предстои още много работа. 

Изключително важно и престижно за нас е, че получаваме тази награда не в апогея, който сме достигнали, а просто бих казал някъде на средата на пътя. Всичко, което имаме като даденост, през следващите години ще става все по-добро и по-добро - и инфраструктурата, и средата за живот, и културните институции, и социалните услуги, и сферата на образованието. Така че Русе върви твърдо напред и категорично ще си отстоява традиционната позиция на град, който винаги е бил водещ в България и е давал посоката на развитие.

Ние използваме 5 групи критерии - икономика, зелен живот, качество на живота, образование и сигурност. Да обсъдим накратко най-важното по-всеки от тези критерии. Например в областта на икономиката Русе е с много балансирано място. Това е един от 8-те български града, където БВП на човек от населението надхвърля 10 000 лева. Безработицата е сравнително ниска. Имате по-слаби показатели като "Покритие на кадастъра". Там по нашите данни е 13%.  Броят на предприятията в Русе също е в челната група и дори това, че някои градове ви превъзхождат в тази обективност поотделно от показателите, при смесването на всички критерии, наистина Русе излиза и е обективно най-добрият град за живеене за 2018 г. 

Кои са най-големите инвестиции, които бяха направени през 2018 г. и очаквате през 2019 г.?

- През последните години Русе категорично си възстанови позицията на индустриален център. Русе винаги е бил индустриален град, за разлика от други големи градове, които си имат по-особена специфика. Много е важно, че си възстановихме водещите позиции в сфери като химическата промишленост, в мебелната промишленост, традиционно сме водещи в шивашкия сектор, в машиностроенето. Изобщо във всички сфери на индустрията Русе се развива изключително бързо. 

Самите инвеститори, които идват в града, и тяхното развитие като фирми и като условия, категорично показват, че ние сме едно много добро място за инвестиции. Ще припомня, че водещите големи предприятия с близо 1000 заети - "Монтюпе", "Витте Аутомотив", "Керос" /първите две са в автомобилната индустрия, а "Керос" - в керамиката/, за последните няколко години удвоиха своето производство и продължават да го разширяват. 

Много показателно е, че една от фирмите, която предстои до месец да стартира своето производство - "Бадер", също е в автомобилния сектор и със стартирането на тоя завод, той ще бъде шести. Така че можем да говорим в Русе за автомобилен клъстер, тъй като 6 завода наистина е нещо много сериозно. 

Витте Аутомотив, който водещ в групата си, работи в сферата на високите технологии. Много е важно да имаме такива високо технологични производства и голям процент на заетост, защото те дават високите заплати, те всъщност дават и високия стандарт. Затова в Русе на практика безработица няма. А индустрията и заетостта е нещо, което гарантира, че хората ще имат работа и няма да търсят вариант да се местят в други населени места.

Една от целите, които казах, че сме си поставили преди 8 години, е да спрем това намаляване числеността на града, защото във всяко едно статистическо преброяване, знаете, те са на 10 години, Русе намалява. Последните 3-4 преброявания - с по 15 хиляди. Нашата цел е това драстично да го намалим, да задържим хората. Ако можем, на практика това е много трудно, да върнем младите, защото бъдещето на един град това са младите хора.

Един от слабите ви показатели в нашата класация е, че ви няма в първата десетка по критериите ни за зелен град. Индикациите ни там са разходи за околна среда, включително инвестиции, които прави съответната община за собствена сметка или като взима заеми и печели проекти. Тоест не използва централния бюджет. Какви инвестиции прави Русе, който остава в съвременната история точно с протестите, свързани със замърсяване на въздуха?

- Смятам, че тук не са отчетени някои от свършените неща в сферата на екологията, защото ние вече за 4-та година получаваме голямата награда на Еко Булпак за разделно сметосъбиране, за зелен град. Разбира се критериите са различни, при вас са много по-комплексни. Не знам защо не е отчетено, че Русе е по програма LIFE, където е партньор със Столична община. Имаме заложени 4,5 млн лв в следващите 3 години, които ще инвестираме.

Същевременно това, което Общината със собствени средства прави, освен актуализация на програмата за си за подобряване качеството на атмосферния въздух и намаляване нивото на фините прахови частици, е, че ние стартираме една комплексна програма, която цели комплексна интервенция на трите основни фактора, които замърсяват въздуха - битовото отопление с твърди горива, обществения транспорт и разбира се промишлените предприятия. Оказа се, че над 40% от замърсяването идва от битовото отопление. В тази връзка ние сме предприели строги мерки, рестриктивни, които ще бъдат свързани със санкциите на тия, които горят нерегламентирани горива.

Същевременно стартираме от тази есен подмяна както на горивни системи, така и монтиране на филтри. Първото, което извършваме на този етап, е един цялостен мониторинг на ситуацията в града, което да ни даде представа за местата, които са потенциално най-опасни от гледна точка на замърсяването на околната среда.

По отношение на водата, по отношение на чистотата, мога да кажа, че Русе е един изключително чист град и това го вижда всеки, който дойде в града. Това е на базата на изключително стриктната дисциплина и контрол, наложени от фирмите, които почистват.

Надявам се при следващата класация ние да се придвижим доста по напред точно в този критерий, защото в официалната програма на Община Русе подобряването на екологията и качеството на атмосферния въздух са основен приоритет.

Знаете, че поради неглижиране на проблема и лошо, недалновидно държавно отношение от Русе тръгнаха промените, и тръгна демокрацията. Реално в Русе "Екогласност" с протестните си действия направиха така, че промяната в България да стартира именно от Русе, както са стартирали и много, много други неща.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари