Стефан Янев: Приоритет е икономическото възстановяване от пандемията

0
Служебният премиер очерта приоритетите на Българското председателство на Централноевропейската инициатива през 2022 г.
Служебният премиер очерта приоритетите на Българското председателство на Централноевропейската инициатива през 2022 г. Снимка: БГНЕС

Служебният премиер очерта приоритетите на Българското председателство на Централноевропейската инициатива през 2022 г.

Икономическото и социално възстановяване от пандемията чрез устойчиво развитие и стабилизация на икономиката, повишена свързаност и подобряване на перспективата пред младите хора ще са приоритетите на Българското председателство на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) през 2022 г. Това заяви министър-председателят Стефан Янев по време на своето онлайн участие днес в Срещата на върха на правителствените ръководители на ЦЕИ, съобщиха от правителствената информационна служба.

На форума страната ни е представена на най-високо ниво от премиера Янев, тъй като България официално поема председателството на инициативата от Черна гора.

„Живеем във време както на предизвикателства, така и на възможности. За да се справим с предизвикателствата и за да се възползваме от възможностите, трябва да обединим усилията си и да продължим да развиваме регионалното сътрудничество, синергията и интеграцията, отстоявайки нашите демокрации и основни ценности като защитаваме човешките права също и в контекста на реализацията на Програмата на ООН 2030 и свързаните с нея Цели за устойчивото развитие“, посочи министър-председателят Янев.

Премиерът изтъкна, че в рамките на Българското председателство на ЦЕИ в усилията за възстановяването от пандемията на региона, ще бъде поставен акцент върху туризма като важен сектор за повечето държави членки на инициативата.

„Ще използваме възможностите, предоставени от регионалното сътрудничество и ресурсите на ЦЕИ, за да помогнем на проблемните сектори да се възстановят от кризата и да станат по-устойчиви“, подчерта Стефан Янев.

По думите му нашето председателство ще се съсредоточи върху възможностите за подпомагане на регулаторната рамка, която да отчете по-добре предизвикателствата пред бизнеса. В този контекст ще бъдат проучени възможностите, предоставени от Програмата на ЦЕИ за обмен на ноу-хау за внедряване на опит и най-добри практики като част от процеса на възстановяване.

"Друг приоритет в рамките на Българското председателство ще е повишената свързаност като важна област в рамките на ЦЕИ с цел улесняване движението на пътници и стоки за цялостното икономическо развитие на региона. Ще бъде инициирана дискусия за начините за укрепване на сътрудничеството за развитието на инфраструктурата, пътната безопасност, мултимодалния транспорт, граничните контролно-пропускателни пунктове и за механизмите за подобряване на свързаността", отбеляза премиерът Стефан Янев пред лидерите от Срещата на върха.

„С ясното разбиране на ролята на младежта за регионалната интеграция и бъдещето на нашите общества, Българското председателство ще се стреми да усъвършенства Програмата на ЦЕИ за младежта и перспективите, които ѝ предоставяме чрез укрепване на сътрудничеството и разширяване на възможностите за образование“, подчерта министър-председателят. Янев допълни, че също така ясно ще бъдат очертани проблемите, засягащи младите хора в региона и мобилността им с цел по-добра регионална интеграция.

Премиерът добави, че в рамките на Българското председателство ще бъдат следвани приоритетите, определени от Декларацията от Триест от 2019 г. и ще бъдат осигурени съществени последващи действия след началната среща, организирана от Черногорското председателство на 12 ноември т.г. за задълбочаване на локалното измерение на ЦЕИ.

В хода на своето изказване министър-председателят Стефан Янев акцентира още, че България последователно подкрепя европейската перспектива за Западните Балкани като споделен стратегически интерес и избор на ЕС и неговите партньори от региона.

"Страната ни изцяло подкрепя и разширяването на сътрудничеството със страните от Източното партньорство, основано на споделени ценности и стандарти, и очаква резултатите от предстоящата Среща на върха на Източното партньорство като импулс за съвместните дейности в рамките на ЦЕИ", каза още премиерът Стефан Янев.

Министър-председателят допълни, че предстоящото Българско председателство ще надгражда постиженията на Черна гора и ще следва стратегическите цели, заложени в мисията на Централноевропейската инициатива.

Нашето председателство ще разчита на здраво установения многостранен диалог, на стабилния процес на вземане на решения и доказаните механизми за сътрудничество на инициативата с цел ефективното трансформиране на политическите приоритети в измерими резултати“, категоричен бе премиерът Стефан Янев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари