Стефан Янев: Предлагаме отговорността за оградата по границата да отиде изцяло към МВР

0
НА ЖИВО: Последна информация за очакваната мигрантска вълна
НА ЖИВО: Последна информация за очакваната мигрантска вълна Видео: БНТ

Предлагаме отговорността за оградата по границата да отиде изцяло към МВР.

Това съобщи министър-председателят Стефан Янев след заседанието на Съвета по сигурността днес относно състоянието и капацитета на системата за защита на националната сигурност в контекста на очаквана нова мигрантска вълна, предава БНТ.

"Подготвяме предложение за решение на МС, така че тази смесена отговорност между МО и областните управители за оградата по границата да премине изцяло в ръцете на МВР, респективно Гранична полиция", обясни премиерът.

Обсъдихме състоянието и капацитета за защита на националната сигурност в контекста на мигрантския поток, както и мерки за подобряване на Съвета по сигурността към МС.

"Беше отчетено свършеното от МВР предвид натиска, констатиран през месец август и в началото на септември, включително координацията с МО от гледна точка на тяхно бъдещо участие при необходимост. Координацията я има, съответните структури съдействат", подчерта премиерът.

Относно другата точка в темите на заседанието - функционирането и изпълнението на системата за национална сигурност и работата на прессекретариата съм МС, премиерът обясни, че Този секретариат не е бил създаден през годините.

Още следващата седмица сме готови да внесем предложение в МС за създаване на този секретариат към МС. Определени са числеността и задълженията му, уточни Янев.

Подготовка на допълнение на Закона за управление при кризи е разгледана също на заседанието.

Има теми, които са в дневния ред на обществото, за които трябва да се мисли предварително. Например осъвременяване на цялостната политика на България по отношение на Р Северна Македония - нашето политическо поведение и търсене на бъдещи решения за народите на двете страни. Без да излизаме от рамката на приетата от НС позиция бихме искали да се предприемат действия във външната политика които да са в националния интерес на България, допълни премиерът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари