Срокове и документи - капан в новата програма за саниране?

0
Отпуснати са близо 1 177 000 000 лева, но хоратаса притеснени дали ще успеят да подготвят документите си навреме
Отпуснати са близо 1 177 000 000 лева, но хоратаса притеснени дали ще успеят да подготвят документите си навреме Снимка: МРРБ

Сроковете и времето за подготовка на документите по новата програма за обновяване на многофомилните жилищни сгради притесняват гражданите

Темата беше обсъдена на форума „Новият подход в регионалното и трансграничното развитие 2021-2027 г“., който се проведе в Бургас. Средствата за цялата страна са европейско финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост ще са в размер на 1 176 960 000 лв. Хората обаче са притеснени дали ще успеят да подготвят документите си навреме, тъй като според новите условия се предвижда кандидатите да са готови за съфинансиране, както и да са направили техническото и енергийното обследване на сградите, предава БНР.

Извършените обследвания трябва да гарантират не по-малко от 30% постигане на енергийна ефективност в жилищните сгради, посочват експертите.

Кандидатстването по програмата за обновяване на многофамилните жилищни сгради се предвижда да протече на два етапа. „До март 2023 г. 100 % от обновителните дейности ще бъдат с безвъзмездно финансиране. Собствениците в жилищните сгради ще заплатят за техническото и енергийно обследване. Всички останали дейности по обновяването, ще бъдат поети от безвъзмездното финансиране. След март 2023 г. от дейностите извън енергийния и технически одит, 80 % ще бъде безвъзмездното финансиране, останалата част също ще бъде платена от гражданите“, обясни експертът от регионалното министерство Румен Джаров.

Зам.-кметът в Община Бургас Чанка Коралска посочи, че хората са притеснени, защото първият срок за кандидатстване е твърде кратък. Хората трябва да подготвят паспортите на сградите, техническото и енергийното обследване. Не е ясно и дали фирмите, които извършавт тези дейностите ще могат да се справят с всички поръчки, които в един момент се очаква да бъдат повече от обичайното. Румен Джаров допълни, че не съветва да се бърза с техническото обследване. „Когато излязат насоките ще има точна схема по какъв начин този първи етап на техническо и енергийно обследване ще бъде извършен. До два месеца трябва да започне кандидатстването“, поясни той.

Проблем ще се окаже обаче ако България не успее да организира кандидатстването по първия етап. „Изпусне ли България март 2023 г., влиза втория етап от март до декември за 80 % безвъзмездно финансиране, с 20 % самоучастие. До тогава държавата може да е успяла да разработи за тези 20 % евентуално бюджетен механизъм за субсидиране или финансова инструмент“, обясни Ангелина Бонева от регионалното министерство.

По време на обсъждането, част от хората посочиха, че е възможно програмата да допусне дискриминация към уязвимите групи от обществото. „Ресурсът е доста голям, а времето е доста малко. В една многофамилна жилищна сграда има осезаем процент от хора, които се дефинират като „енергийно бедни“. Те едва могат да покрият собствените си нужди, камо ли да отделят финансов ресурс да изготвят технически паспорти, плюс проект и заснемане на сградата. Да не говорим, ако влязат в периода с 20 % съфинансиране. Това би изключило цели групи от хора и цели многофамилни жилищни сгради“, коментираха хората.

Тяхното мнение подкрепи и зам.-кметът Чанка Коралска. „Основен извод, който следва да се направи е, че тази програма по Плана за възстановяване и устойчивост по енергийна ефективност всъщност няма да помогне на най-нуждаещите се, защото те са с най-старите сгради, с най-възрастните хора и хората, които нямат финансовата възможност да си заплатят документите, с които трябва да кандидатстват. Това е големият проблем“, посочи тя.

Ангелина Бонева допълни, че предстои обсъждането на социалната част на програмата. Това трябва да се случи, след като законодателно се направи дефиницията за „социална бедност“. По време на форума бяха поставени и други въпроси. Все още не е уточнено дали ще има условие за възрастта на сградите, които могат да са част от програмата. От Община Бургас допълниха, че ще бъде създаден „енергиен офис“, чрез който ще съдействат на гражданите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    „саниране“ ли?!!
    Нищо не се е променило – отново „наши“ фирми и хора ще крадат!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари