Сривът на Google или колко уязвима е цивилизацията ни

0
Според някои вътрешни източници Google е станал жертва на мащабна хакерска атака. Подобни киберакции рядко са по силите на един индивид. Много често зад тях стоят влиятелни организации, включително политически
Според някои вътрешни източници Google е станал жертва на мащабна хакерска атака. Подобни киберакции рядко са по силите на един индивид. Много често зад тях стоят влиятелни организации, включително политически Снимка: iStock by Getty Images

Проблемите с достъпа до най-голямата търсачка и услугите, които тя предлага, показват колко зависими сме от удобствата й

В продължение на повече от час всички услуги на Google бяха недостъпни за стотици милиони потребители по целия свят. Бързите действия на специалистите на ИТ-гигантa отстраниха проблемите и всичко вече е нормално. Въпреки това липсата на достъп до услугите на Google разкри две много важни неща, пише dir.bg

Зависимост

Множество шофьори, фирми за доставки на дребно и дори големи логистични компании използват за навигация Google Maps. Почти всички работещи пък получават електронната си поща на Gmail. Вместо да записваме контактите си в телефона, ние не рядко използваме именно услугата на Google.

Същото се отнася и за употребата на все по-популярните облаци. Потребителите избягват да пазят цялата си информация на своя компютър, а вместо това я качват на отдалечени сървъри, като на теория са само на един клик от нас... освен, когато услугата не претърпи срив. Именно такъв бе случаят с Google Drivе - информацията там бе недостъпна за повече час.

Пострада и онлайн образованието. Много учители от цял свят провеждат часовете и изпитите си в Google Classrooms.

Сривът на Google имаше ефект и на информационно затъмнение. Най-често откриваме информация през търсачката, непрекъснато гледаме новини и предавания именно в YouTube. Неслучайно сайтът за видео споделяне е един от първите блокирани при всеки по-голям протест в по-авторитарните държави.

Ограниченият достъп до услугите на Google показа колко зависими сме станали от тях. Улеснението да разчитаме за всичко на ИТ-гиганта не идва без нежелани ефекти. На практика една корпорация оформя много от ежедневните ни навици. Един малък технически проблем е достатъчен да разклати сериозно живота на милиони хора. Замислете се, колко телефонни номера помните всъщност, какви са източниците ви на информация и можете ли да пътувате до някъде без Google Maps?

Фактът, че редица бизнеси, социални услуги и дори образователната ни система разчита на Google, за да функционират нормално, показва не просто уязвимост, а зависимост.

Сигурност

Специалисти разкриха, че услугите на Google, които са можели да работят анонимно, не са пострадали от срива. През цялото време YouTube е бил достъпен в инкогнито режим. Но повече от услугите на ИТ-гиганта изискват вие да ги ползвате с личния си профил, съдържащ ценна информация. Вашите имена, дата на раждане, страната в която се намирате, точното ви местоположение и дори банковата ви карта са част от изискваните данни, за да може да ползвате услугите на Google. А дали паролата на пощата ви е на сигурно място?

Естеството на срива показва, че зад него може да стои проблем с личната информация на потребителите.

Според някои вътрешни източници Google е станал жертва на мащабна хакерска атака. Подобни киберакции рядко са по силите на един индивид. Много често зад тях стоят влиятелни организации, включително политически.

Каквато и да е причината за срива обаче, потребителите трябва да преосмислят много от навиците си в интернет. Може и е дошло време да се запитаме дали не сме станали зависими от решенията, които уж трябва да улесняват живота им и каква е истинската цена, която плащаме за комфорта си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари