Срещу "черната дупка" в правовата държава България - Христо Иванов на "Росенец"

4
Христо Иванов предприе "дебаркиране", което привлече голямо внимание - срещу черната законова дупка "Росенец"
Христо Иванов предприе "дебаркиране", което привлече голямо внимание - срещу черната законова дупка "Росенец" Снимка: Фейсбук

Разговор с продължение: непосредствено след интервюто си за Дойче Веле съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов предприе "дебаркиране", което привлече голямо внимание - срещу черната законова дупка "Росенец". Ето интервюто: 

ДВ: Г-н Иванов, законна ли беше акцията ви?

Христо ИвановНие упражнихме правото си на свободно движение да посетим терен, който е публична собственост. Установили сме това обстоятелство внимателно, защото уважаваме закона и частната собственост, дори когато имаме силни съмнения как е придобита.

Но освен, че бяха законни, действията ни бяха част от усилията ни за възстановяване на законността и суверенитета на страната. "Росенец" е черна дупка в българския законов ред - терен, на който държавата в лицето на своите институции се е отказала от своя суверенитет и права, за да обслужи няколко лица. Това е физическо изражение на факта, че в днешна България за някои хора законите не важат, а публичните институции са превърнати в лична прислуга. Нос Чукалята, както е името на тази част от комплекса "Росенец", отдавна е нещо като български "Нос страх": хората са свикнали, че цялото това дерибейство е свършен факт, срещу който не се рита.

ДВ: Каква беше крайната цел?

Христо ИвановНепосредствената ни цел беше да заявим публично, че тази земя е държавна, и че до нея трябва да бъде осигурен достъп на всеки български гражданин. Това е част от нашите правни действия за оспорване на премахването на общинския път и придаването му към имението на Доган. Но по-голямата ни цел е да започнем систематично, чрез правни и политически действия, да разграждаме извънредния и надзаконов статут на този комплекс, да започнем да го връщаме в обхвата на държавния суверенитет и нормалността в републиката.

Затова искаме от министър Горанов НАП да ни предостави заключенията от ревизиите на "Лукойл" и така да разберем дали е имало затваряне на очи и отказ от митнически суверенитет на нефтобаза "Росенец". Затова атакуваме ликвидирането на общинския път към брега. Затова задаваме въпроси за статута на яхтеното пристанище и на двореца. Междувременно, установихме по снимки, че до 2016-а година на брега е имало пясъчен плаж, а ние заварихме само камък. Имаме съмнение, че пясъкът е премахнат, за да се избегне квалификацията на мястото като плаж, което предполага допълнителни гаранции за достъп.

ДВ: Чия собственост е този имот, с какво решение, откога?

Христо ИвановТеренът, който искахме да посетим, е държавна публична собственост, както личи от кадастралната карта. Това беше потвърдено и от областния управител. 

ДВ: Установихте ли вече дали охраната на имението е била от НСО?

Христо ИвановХората, които ни атакуваха, са документирани многократно като охрана на Доган от страна на НСО. Известно е, че той продължава да ползва охрана на НСО и днес. Самото НСО не отрича еднозначно, че това са техни служители, а увърта със странни формулировки. Вероятно те са наясно, че ако признаят очевидното, а именно - че това са техни служители, ще трябва да ги уволнят за поредица нарушения, включително за неизпълнение на задължението им да се легитимират, за надвишаване на правомощия и противоправно използване на сила, съставляващо самоуправни действия, които заплашват сигурността на мирни граждани, неуважително отношение към трикольора. А НСО не може да уволни тези мъже, защото те са личната охрана на Доган. Затова шикалкавят.

ДВ: Ако е така - защо НСО охранява Ахмед Доган? Очаквате ли реакция от Румен Радев?

Христо Иванов: Защо НСО охранява Доган, както и Пеевски, колко ни струва тази охрана, трябва да отговорят както президентът, който контролира НСО, така и премиерът, който контролира службите, които вземат решенията кои лица и по какви причини подлежат на охрана. За мен охраната на Доган и изключителното пренебрежение към нормативните изисквания, което тези охранители демонстрираха, е израз на това, че в днешна България има хора, които са над закона и над институциите. Подозирам, че това вече е въпрос и на символ. Докато Доган продължава да се ползва с този статут, той остава в сила и за много други в България. Един вид тотем или почетен председател на задкулисието.

ДВ: Как се разигра ситуацията след края на видеото? Какво ви казаха полицаите?

Христо ИвановБяха внимателни и видимо смутени. Не личеше да имат съмнения, че охранителите са от НСО.

ДВ: В социалните мрежи се организира масово посещение на "Росенец" в събота. Каква ще е неговата цел? Какво ще търсите там?

Христо Иванов: Мисля, че хората искат да изразят несъгласието си с цялата тази свръхзаконовост на "Росенец", да заявят свободата си от режима на страхуване, който все повече ни се налага. А аз, освен това, искам да си взема и знамето, защото то е символ на нашата република и гражданското ни достойнство.

ДВ: Каква е политическата подплата на вашата акция? Очаквате ли "да събудите" обществото срещу корупцията и беззаконието и да съберете голяма подкрепа на изборите догодина?

Христо ИвановОбщественото възмущение е факт, над милион души са гледали видеото. Ние знаем обаче, че борбата за установяване на равенство пред закона за всички в България изисква дългосрочни усилия и сме готови за тях. Надявам се, че този казус ще подпомогне изграждането на по-широко споделен консенсус, че ни трябва върховенство на правото и силни и независими институции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари