Сребърен медал за Русе от Балканската олимпиада по информатика

1
Виктор Кожухаров от МГ Баба Тонка завоюва втори медал от международно състезание тази година
Виктор Кожухаров от МГ Баба Тонка завоюва втори медал от международно състезание тази година

Виктор Кожухаров от МГ "Баба Тонка" Русе завоюва сребърен медал на 27-мата Балканска олимпиада по информатика в Атина.

Престижното състезание се проведе от 9 до 15 септември в столицата на Гърция. Участваха 55 състезатели от 13 страни, като българският национален отбор беше представен от Мартин Копчев от Габрово, Андон Тодоров и Александър Радославов от София и Виктор Кожухаров от Русе. Момчетата се класираха в националния отбор след серия от контролни състезания за определяне на четиримата най-добри ученици от 9 до 12 клас в страната, които ще представят България на международните състезания по информатика през годината.

Българският национален отбор спечели 3 медала на Балканиадата в Атина и една грамота. Мартин Копчев завоюва златото, сребърен медал – за Виктор Кожухаров и бронз – за Андон Тодоров, Александър Радославов бе удостоен с почетна грамота.

Ръководителите на българския отбор по информатика са Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика на БАН и Руско Шиков от Ямбол.

Това е вторият медал за единадесетокласника от сериозно международно състезание тази година. Той спечели бронз на Международната олимпиада по информатика през август в Баку, Азърбейджан, където се състезава с най-добрите 327 ученици от 87 държави. Българският национален отбор се справи отлично там и се нареди на 10-то място по точки и по медали, като запази престижното 5-то място в света в класирането за всички олимпиади.

Виктор Кожухаров се подготвя за национални и международни състезания от доц. д-р Пл. Христова, преподавател в Русенски Университет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари