Сръбската армия е в пълна бойна готовност

1
За втори пореден ден камиони и други тежкотоварни превозни средства блокираха главни пътища в Северно Косово
За втори пореден ден камиони и други тежкотоварни превозни средства блокираха главни пътища в Северно Косово Снимка: АР

Косово постави ултиматум на сърбите

Косово постави ултиматум на сръбските демонстранти - ако те не напуснат барикадите до 20 часа българско време, силите за сигурност ще се намесят.

Поради последните заплахи от (министър-председателя на Косово) Албин Курти, че ще атакува сърбите на барикадите вечерта с всички налични средства, президентът Александър Вучич свика заседание на Съвета за сигурност в 19:00 часа (20:00 ч. българско време)“, съобщи сръбската обществена телевизия, предаде вестник Сега. След това Вучич ще се обърне към нацията. Армията на Сърбия е поставена в пълна бойна готовност.

За втори пореден ден камиони и други тежкотоварни превозни средства блокираха главни пътища в Северно Косово, които водят към два гранични пункта със Сърбия, съобщават световните новинарски агенции. Пунктовете Ярине и Бърняк са затворени за движение. Късно в събота косовската полиция съобщи, че е била обстрелвана в близост до езеро, граничещо със Сърбия. Косовските сили заявиха, че е трябвало да отвърнат на огъня в самозащита. Не се съобщава за ранени при престрелките.

Барикадите от маскирани престъпници в северната част на страната трябва да бъдат премахнати незабавно“, заяви министър-председателят на Косово Албин Курти. Той допълни, че неговото правителство е в контакт с мироопазващата мисия на НАТО КейФОР, която разполага с повече от 3000 военнослужещи на място.

Барикадите бяха издигнати от косовски сърби вчера, след като бе съобщено, че бившият полицай Деян Пантич е арестуван на пункта Ярине. Полицията в Прищина каза, че бившият служител на реда е бил арестуван за предполагаемо нападение срещу офис на избирателната комисия, срещу полицаи и срещу служители на комисията. Пантич е един от около 600-те косовски сръбски полицаи, които подадоха оставки миналия месец в знак на протест срещу решението на косовското правителство да замени сръбските регистрационни номера на автомобилите с косовски.

От косовските институции се оттеглиха и местните съдии, както и сръбските кметове в Северно Косово, което доведе до необходимостта от предсрочни местни избори. Властите в Прищина се съгласиха да отложат въвеждането на новите регистрационни номера с няколко месеца, но косовските сърби не се върнаха на постовете си в местните институции. Косово отложи и изборите за овакантените места от 18 декември за 23 април 2023 г.

На страницата си в Инстаграм президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че "няма да има капитулация" в Косово и посочи, че Белград "ще продължи борбата с всички законни средства за мир". Вучич каза, че сърбите са били принудени да издигнат барикадите на пътя, за да се защитят от косовските сили за сигурност. В събота Вучич каза, че Белград ще поиска от силите на НАТО да позволят Сърбия да разположи войски и полиция в района на Косово, въпреки че призна, че няма никакъв шанс да получи разрешение. В отговор на коментарите на Вучич премиерът на Косово Албин Курти каза, че Прищина не търси конфликт, а диалог и мир. Курти предупреди обаче, че Република Косово ще се защитава решително.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    фасасфасф
    летсссссс гоооооооооо
  • -9
    1
    Сърбите ще го духат.
    Сърбите пак ще хапнат хурката в Косово.Само дето все още не го осъзнават. Но нали зад сърбите е Путин. Та затова.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари