Сръбска опозиционна партия призова Ана Бърнабич да се ангажира със ситуацията в Косово вместо да пише в Туитър

0
Един отговорен премиер би се опитал да успокои ситуацията и да постигне решение за спасяването на косовските сърби, казват опозиционерите
Един отговорен премиер би се опитал да успокои ситуацията и да постигне решение за спасяването на косовските сърби, казват опозиционерите Снимка: БГНЕС

Един отговорен премиер би се опитал да успокои ситуацията и да постигне решение за спасяването на косовските сърби, казват опозиционерите

Сръбската опозиционна партия Движение на свободните граждани (ДСГ) призова днес премиера Ана Бърнабич да започне да се ангажира със сериозни дипломатически дейности и да намери начини за деескалация на ситуацията в Северно Косово вместо обидена да пише туитове и да сипе упреци срещу високопоставени представители на западните държави, които са единствените, които имат силата да защитят сърбите в Косово, пише вестник "Данас", цитиран от БТА.

"Бърнабич и правителството трябва да се посветят на работата с международната общност за това как да върнат сърбите в институциите на Косово по малко по-достоен начин", се казва в съобщение на партията.

С това ДСГ има предвид преди всичко връщането на 460 полицаи, които защитаваха сигурността на сръбската общност в Северно Косово, "вместо нереалистичните искания към КейФОР да позволят връщането на до хиляда сръбски войници в Косово, защото това никога няма да се случи и това е ясно на всички в сръбската и международната общност".

Направена бе оценката, че Бърнабич "харчи ненужно преговорен капитал", придобит със спазване на предишните споразумения.

"Един отговорен премиер не би повдигал излишно бойния морал в общество, което вече е достатъчно отровено от войнствени идеи, а би се опитал да успокои ситуацията и да постигне решение, при което да бъдат спасени животите първо на косовските сърби", се казва в съобщението на ДСГ.

Премиерът Ана Бърнабич написа снощи в Туитър, че специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, който заяви, че САЩ са против връщането на сръбски войници в Косово, е поел ролята на Съвета за сигурност на ООН и че той е поредният политик, който е против Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, съобщи още вестник "Данас".

Бърнабич попита в Туитър, щом нито една от резолюциите и споразуменията не са валидни, трябва ли Сърбия да следи хороскопа на триото "Велики лидери", за да помогне за спасяването на мира в света.

В поредица от туитове за Ескобар, германския министър Аналена Бербок и докладчика на ЕП за Косово Виола фон Крамон, сръбският премиер добави, че това трио ще решава всички глобални въпроси, без да е необходимо да се организира заседание на Съвета за сигурност, което, както тя заяви, е част от мерките за икономии.

"Щом постигнатите досега споразумения и резолюции не се спазват, според кое споразумение, резолюция, принципи трябва да действаме? Или просто трябва да следим вашия хороскоп, за да отгатваме желанията ви и да помогнем за спасяването на мира в света", написа Бърнабич в Туитър.

"Благодаря ви за отделеното време, мога само да си представя колко е трудно да управляваш света вместо ООН", написа още тя в туита за Ескобар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари