Спорове бавят законопроекта за изплащане на втората пенсия

0
Въпреки че имаше очакване промените да са готови преди два месеца, срокът е отложен за 15 октомври
Въпреки че имаше очакване промените да са готови преди два месеца, срокът е отложен за 15 октомври Снимка: БГНЕС

Възражения на финансовото министерство и спорове бавят над година законопроекта, който трябва да регламентира фазата на изплащане на пенсии от втория стълб на пенсионната система. Въпреки че имаше очакване промените да са готови преди два месеца, срокът е отложен за 15 октомври.

Това се разбра вчера от участие на председателя на социалната комисия в Народното събрание д-р Хасан Адемов в сутрешния блок на БНР.

"Представеният в края на миналия август консенсусен продукт се оказа недостатъчно добре балансиран. От Министерството на финансите имаха възражения и така и не се стигна до окончателен вариант. Това накара социалния министър да създаде нова работна група, която трябваше да приключи работата си по законопроекта до края на юли. Сега срокът е 15 октомври", обясни Адемов. Той уточни, че има няколко проблема с фазата на изплащане, които "според участници не са сериозни". Същото се подразбра и от интервюта на представители на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване в последните дни, които уверяват, че има разбирателство по законопроекта.

От думите на Адемов става ясно, че един от поставените въпроси е свързан с предоставянето на пожизнена пенсия и като цяло с ниските размери на първите пенсии, които ще се плащат от универсалните фондове. "Тези, които им предстои да се пенсионират сега, през 2021 г. трябва да имат възможността да избират пенсионен продукт. Но ако той е разписан като задължителен, това означава, че размерът на средствата, които ще получават, ще бъде минимален и няма да удовлетвори на практика осигурените лица. Точно тук е т.нар. гордиев възел", коментира депутатът.

В първоначалната концепция се предлагаха три начина на изплащане от втория стълб - пожизнена пенсия, разсрочено плащане или еднократно теглене. Изборът обаче бе ограничен според размера на натрупаните средства, поради което за първите пенсионери с две пенсии избор реално не се очакваше да има - те имат твърде малко средства в партидите си, за да могат да получават пожизнена пенсия. Заложеното в този вариант условие бе пожизнена пенсия да се изплаща само ако месечният размер би надхвърлил 20% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, плащана от НОИ (за тези изчисления се ползват таблици за смъртност и технически лихвени проценти). Предвидено бе и втората пенсия да се наследява, но за това трябваше да се избере гарантиран период на изплащане - напр. 5, 10 и 15 г., а не пожизнена пенсия. Бе включен и комбиниран вариант - разсрочено плащане за определен период, което след това да премине в пожизнена пенсия, стига наличното в партидата да позволява това.

Проблемът с ниския размер на средствата за първите пенсионери - за тях е най-кратък периодът на осигуряване във втория стълб, се коментира все по-интензивно от експертите, като има очаквания първите плащания от универсалните фондове да са съпроводени с вълна от разочарование и недоволство. "Разяснителната кампания е в основата на информирания избор, в противен случай ще има разочаровани. Но мисля, че до 15 октомври ще има окончателен вариант, който да бъде разяснен", коментира и Хасан Адемов вчера.

Известно е, че според разчети на социалното министерство 55% от хората, които ще се пенсионират в периода 2021-2027 г., ще получават по-малко от 30 лв. втора пенсия. Това са хора, които са осигурявани на доходи между минималната заплата и средния осигурителен доход в периода 2002-2017 г. Според последната статистика на Комисията за финансов надзор към 30 юни хората във възрастовата група 55-59 г. имат средно 4075.11 лв. в индивидуалните си партиди. При жените натрупаните средства са 4021.95 лв., а при мъжете - 4128.92 лв. Според пенсионните дружества обаче първите пенсионери с две пенсии са събрали суми от порядъка на 8-12 хил. лв., тъй като официалната статистика се изкривява заради 1.1 млн. кухи партиди - сметки с нередовни постъпления, на хора, които отдавна не работят в България и пр.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари