Според съда Емилия Ковачева е безчовечна, жестока и безскрупулна

1
Тя е проявила садистично отношение към бебето, цялото ѝ поведение я характеризира като човек, който не зачита правото на живот, се казва в мотивите на съда
Тя е проявила садистично отношение към бебето, цялото ѝ поведение я характеризира като човек, който не зачита правото на живот, се казва в мотивите на съда Снимка: БГНЕС

Акушерката Емилия Ковачева, която Софийският градски съд осъди на 18 г. затвор заради побой на новородената Никол, е проявила садистично отношение към бебето, а цялото ѝ поведение при продължителния побой я характеризира като жесток и безскрупулен човек, който не зачита правото на живот.

Това се казва в мотивите на съда, който произнесе присъдата през септември миналата година, информира news.lex.bg. Мотивите към нея обаче излизат днес. С тях делото може да продължи пред втора инстанция в Софийския апелативен съд (САС), тъй като родителите на пострадалото дете искат по-тежко наказание, а подсъдимата не се признава за виновна. Миналата седмица Ковачева поиска по-лека мярка за неотклонение, макар че е под домашен арест, но съдът не уважи молбата ѝ. Тогава родителите на пострадалата Никол споделиха разочарованието си, че мотивите към присъдата още не са написани и Ковачева не е в затвора. Бащата Румен Димитров сподели, че дъщеря му е развила епилепсия след побоя, а бившата акушерка каза, че не чувства вина.

В публикуваните днес мотиви съдия Владимир Астарджиев обяснява защо е приел, че справедливото наказание за Ковачева е именно 18 години затвор.

Емилия Ковачева е подсъдима за опит за убийство, тъй като в нощта срещу 17 април 2015 г., по време на 24-часово дежурство в болница "Софиямед", в продължение на около час и половина е била с юмруци и е душила 3-дневното тогава бебе, като му е нанесла поне 39 удара. Детето имаше множество травми, включително счупена черепна кост и само адекватната лекарска намеса впоследствие предотврати смъртта. По-късно се разбра, че действията на Ковачева са били записани и на камери, като записите бяха използвани по делото. То обаче продължи близо 2 години на първа инстанция заради постоянни възражения на защитата на подсъдимата и множеството експертизи.

"Съдът няма компетентност в медицинската материя, което наложи изслушването на многобройни медицински експертизи по делото, но е напълно разбираемо, че никой от лекарите и медицинския персонал на УМБАЛ "Софиямед" ООД не е предполагал причината за състоянието на детето, доколкото действията на подсъдимата спрямо детето са невъобразими и излизат извън рамките на нормалното отнасяне между хората, особено по отношение на новородените", се казва в мотивите. Съдът обаче отбелязва, че не може да приеме поведението на лекарите за адекватно на ситуацията. Едва привечер застъпващата дежурство друга лекарка вижда, че състоянието на бебето е изключително тежко и се обажда в болница "Токуда", за да поиска транспортирането му.

Съдът също пише, че тъй като тя отрича да е извършила престъплението, могат да се правят само предположения. Защитата твърдеше, че детето е било изпуснато, но не от Ковачева, което съдът отхвърли. Адвокатът на акушерката настояваше още, че тя е била принуждавана да дава тежки 24-часови дежурства, което водело до преумора, но и това твърдение беше опровергано от нейни колеги. Оказа се, че Ковачева е давала 24-часови дежурства, но по собствено желание, за да получава допълнително заплащане. Според съда тя наистина е била претоварена, но това по никакъв начин не оправдава или омаловажава стореното от нея.

Макар за това престъпление да се предвижда и доживотен затвор, прокуратурата искаше наказание от 12 години за Ковачева. Съдът отбелязва обаче, че са налице и четирите квалифициращи признака - обект на посегателството е дете, което е в безпомощно състояние, а опитът за убийство е извършен по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

"Обстоятелството, че именно акушерката Емилия Ковачева - лице, призвано да оказва специализирани грижи в първите дни от живота на човешките същества, е осъществила деянието по начина, по който е описан във фактическата част на настоящите мотиви, разкрива изключително садистично отношение спрямо бебето Никол и характеризира подсъдимата именно като жесток и безскрупулен човек. С нанесения на тридневното бебе побой, целящ умъртвяването му, подсъдимата е демонстрирала своята безчовечност и жестокост, както и пълна незаинтересованост за основните права на другите – включително правото на живот", пише в мотивите на съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари