Спирките в София ще пръскат вода в жегите

0
В големите жеги през лятото софиянци ще се охлаждат благодарение на специални системи за оросяване,
В големите жеги през лятото софиянци ще се охлаждат благодарение на специални системи за оросяване, Снимка: stolica.bg

В големите жеги през лятото софиянци ще се охлаждат благодарение на специални системи за оросяване, които ще бъдат поставени на спирките и обществените места в столицата.

Те ще разпръскват вода, когато температурите станат високи. Иновацията е част от план на Столична община за адаптация към климатичните промени в периода 2019- 2025 година. Той ще бъде гласуван утре на заседанието на СОС, пише stolica.bg.

В плана влизат множество мерки за облекчаване на ефектите от глобалното затопляне в столицата. Част от тях са озеленяване на покриви, изграждане на чешми и фонтани, различни стимули за градското земеделие, засаждането на голям брой дървета в зони в който няма, развитие и изграждане на трамвайният транспорт. Новата система на спирките ще работи с цел осигуряване на температурен комфорт чрез охлаждане. Цяла система се очаква да струва около 100 000 лева. Близо 200 000 лева. пък е сумата за покривното озеленяване. Именно зеленината по покривите е важна част от съвременното градоустройство и помага на градският микролимат в града. Набелязаните в плана промени трябва да бъдат приложени до 2025 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари