Спират еврофондовете за корумпираните държави от ЕС

5
Десетгодишното управление на Борисов доведе до тоталното окачествяване на България като най-корумпираната държава в ЕС
Десетгодишното управление на Борисов доведе до тоталното окачествяване на България като най-корумпираната държава в ЕС Снимка: thinkstock

"Еврофондовете ще се отпускат в зависимост от спазването на върховенството на закона в държавите членки на ЕС"

Това обяви днес пред Европарламента председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. В първата си реч за състоянието на съюза тя остави тази спорна тема за заключителната част, където каза: "Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона на закона. Затова ще защитим парите от бюджета по програмата Следващо поколение ЕС (750 млрд. евро - бел. ред) срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори."

"Миналият месец ни напомни колко сме уязвими - наш дълг е да пазим правовата държава и да поддържаме честността на европейските институции, независимо дали става дума за закони... или продажба на паспорт. Европейските ценности не са за продан," каза още тя.

Преди края на месеца комисията ще излезе с доклада си за правовата държава - ранно средство за откриване на проблеми, което да е отправна точка за всички членки, "за да няма отстъпление от общите принципи", каза Фон дер Лайен, цитирана от Сега

Този доклад се очаква на 23 септември. Той ще покаже състоянието на върховенството на закона във всички държави и ще бъде продължение на Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който до момента се упражняваше наблюдение само над България и Румъния. За първи път наблюдението ще се съчетае с финансови санкции за държавите, които системно показват неуважение към базовите принципи на ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари