Спектакълът в Пловдив завърши с пищна заря

0
Пловдив е първата Европейска столица на културата, която използва кирилица
Пловдив е първата Европейска столица на културата, която използва кирилица Видео: Канал 3

Впечатляващият спектакъл за официалното откриване на Пловдив – Европейска столица на културата обсипа с цветове и светлини града под тепетата.

На 30-метровата кула, изградена специално за събитието, пръв се качи кметът Иван Тотев, който поздрави присъстващите и заяви, че Пловдив е град, който се променя и ние участваме в промяната.

"Заедно" е нашето мото. Заедно взехме съдбата в ръцете си”, каза той, предава Канал 3.

Веднага след него излезе и българският еврокомисар Мария Габриел, която връчи на Тотев почетен знак от името на Европейската комисия.

Последва изпълнение на виртуоза Теодосий Спасов, а веднага след него оглушително изпълнение на кукерски състави.

Пловдив е първата Европейска столица на културата, която използва кирилица. Откриването вървеше освен на български, още и на английски и на немски език.

Едночасовият спектакъл за откриването на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019“ приключи със зрелищна заря. Центърът на града бе изпълнен с десетки хиляди хора, които бяха излезли, въпреки студеното време, за да наблюдават грандиозното шоу от 30-метровата кула, която грееше от светлини и видео ефекти.

Големите LED екрани излъчваха кадри от Пловдив и културното многообразие на града. Със спектакъла "Ние сме всички цветове“ бе поставено началото на една година, която ще остане в историята на града и на България. Церемонията приключи с 15-минутна ефектна заря и изпълнение на Валя Балканска. След това от последния етаж на кулата започна шоу на диджей.

Заради мащаба на събитието имаше сериозни мерки за сигурност. Обособени бяха 22 контролно-пропускателни пункта, на които бяха проверявани гражданите, влизащи в оградената зона. Много семейства бяха дошли с децата си. Бяха раздадени 15 000 одеяла и шалчета с логото на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“. Много хора останаха разочаровани, че не са успели да си вземат такива, за да запазят спомена от събитието завинаги. 

"За мен бе удоволствие да присъствам на церемонията за откриване домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019-а", написа в официалната си страница във "Фейсбук" министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Първият български град, удостоен с тази титла, е и най-старият жив град в Европа. Той ще събере хиляди творци от страната и Стария континент за над 500 събития, фестивали, експозиции, концерти, за да покаже преo света непреходността на българското историческо наследство и богатството на нашите изкуства. Близо 2 млн. туристи се очаква да посетят града. На добър час!" пожела Ангелкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари