"Спарки" е изправен пред фалит?

2
Уникредит Булбанк поиска несъстоятелност на "Спарки Елтос" и свързани фирми
Уникредит Булбанк поиска несъстоятелност на "Спарки Елтос" и свързани фирми

След няколко години на загуба, през които беше щедро финансиран от държавната Българска банка за развитие (ББР), ловешкият производител на електрически инструменти "Спарки Елтос" е изправен пред фалит.

Подобна съдба може да имат и русенският машиностроителен завод "Спарки", както и прекият им собственик "Спарки груп". Искове за откриване на производства по несъстоятелност на трите дружества са заведени от Уникредит Булбанк, но практически най-големият кредитор е ББР, съобщава КАПИТАЛ.

Неволи в Ловеч

По данни към края на 2017 г., които са последните публикувани от компанията, дългосрочните задължения по банкови кредити на "Спарки Елтос" са в размер на 31.1 млн. лв., а краткосрочните (дължими до 12 месеца) достигат 50.6 млн. лв. Година по-късно - в края на 2018 г., текущите задължения по банкови заеми са общо 51.6 млн. лв., но няма подробна информация по кредитори. През последните няколко години одиторът "Грант Торнтон" отказва да завери отчетите на дружеството, като в аргументите си миналата година посочи изтичащите споразумения за финансиране, за които "Спарки Елтос" не е доказал, че е предоговорил или осигурил заместващо финансиране.

Според отчета за 2017 г. краткосрочните задължения към Уникредит Булбанк са 6.5 млн. лв., а крайният срок за изплащането им е началото на 2018 г. Компанията има и дългосрочни задължения към банката в размер на 14.8 млн. лв.

Най-големи обаче са дълговете към ББР - 37 млн. лв., които е трябвало да бъдат изплатени до края на септември миналата година. Компанията има да връща и около 17 млн. лв. общо по синдикиран заем, отпуснат от ББР и Международната инвестиционна банка през 2015 г., чийто срок обаче е по-дълъг (10-годишен).

В същото време за поредна година предприятието в Ловеч влошава резултатите си. През 2018 г. продажбите се понижават с една трета до 16.4 млн. лв. Оперативните разходи също значително намаляват, което показва свиване на дейността и така загубата намалява леко до 9.8 млн. лв. Това обаче е десетата поредна година, в която дружеството не успява да излезе на зелено и така натрупаната досега загуба вече е 45.5 млн. лв. по индивидуален баланс и 64.5 млн. лв. по консолидиран, който включва и дъщерното "Спарки трейдинг".

Другите длъжници

Искове за откриване на процедура по несъстоятелност има и срещу русенското машиностроително предприятие "Спарки", както и срещу "Спарки груп", която е мажоритарен собственик на двете публични дружества. Крайните собственици са Станислав Петков и Петър Барбуков, които държат по 50%.

От регистъра за производство по несъстоятелност се вижда, че движение по делата все още няма, а Софийският градски съд е отказал да наложи предварителни обезпечителни мерки (назначаване на временен синдик и налагане на запор и възбрана върху имущество на длъжника) срещу "Спарки груп".

Търговските предприятия "Спарки Елтос" и "Спарки груп" бяха заложени срещу кредит от 7.5 млн. евро, който ББР отпусна през 2016 г., а русенското "Спарки" стана поръчител, тъй като активите на ловешкото дружество вече бяха ипотекирани или заложени по предишни заеми. Отчетът за 2018 г. показва, че текущите задължения по банкови кредити на "Спарки" са близо 18.9 млн. лв.

Макар че бизнесът на русенското предприятие е доста по-малък от този на завода в Ловеч, компанията се справя сравнително по-добре. За 2018 г. дружеството успява леко да увеличи продажбите си до 24.4 млн. лв., въпреки че загубата му се увеличава над пет пъти до 725 хил. лв. Натрупаният му финансов резултат обаче все пак е печалба от 9.5 млн. лв.

Източник: КАПИТАЛ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари