Социолози: Паритет между ГЕРБ и обединението ПП - ДБ за предстоящия вот

1
В парламента ще попаднат 5+1 формации
В парламента ще попаднат 5+1 формации

В парламента ще попаднат 5+1 формации

В 49-ото Народно събрание ще попаднат 5+1 формации. Ще има практически паритет между ГЕРБ и обединението на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Това показва изследване на социологическа агенция „Тренд”, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, служебните министри и политическите формации, предава NOVA. Изследването е реализирано в периода между 4 и 11 февруари 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

Според данните предизборната коалиция успява да събере електоратите на ПП и ДБ, като не се регистрира отлив заради обединението. Засега обаче не се отчита и бонус от него.

ГЕРБ ще имат 25,6%, а ПП и ДБ – 24,8% на предстоящия вот. На трето място остава ДПС с 12.8%. Следват „Възраждане“ с 11.9% и БСП с 8.9%. Реални шансове за парламентарно представителство запазва и „Български възход” (4%). Предизборната кампания ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев, смятат социолозите.

Над 3%, но под бариерата от 4% остава „Има такъв народ“. Опцията „Не подкрепям никого“, която ще присъства и в самия изборен ден, продължава да събира сравнително висок процент (4.8%), отчитат социолозите.

Оценката за работата на правителството и президентът през февруари частично възстановява регистрирания януарски спад, което е обичайно за празничните дни, очакванията за по-студено време и по-високи сметки за комунални услуги. Преобладават отрицателните оценки както за правителството, така и за държавния глава. През февруари 26% от българите дават положителна оценка за работата на правителството, а 58% отрицателна. Президентът Румен Радев печели 43% положителна оценка, но и 47% споделят негативна.

Според изследването половин година след встъпването в длъжност на първия служебен кабинет на Гълъб Донев, най-много доверие има премиерът (40%). Първите петима министри с най-високо положително отношение са Весела Лечева (32%), Иван Демерджиев (31%), Крум Зарков (26%), Атанас Пеканов (25%) и Димитър Стоянов (24%). Те са и най-разпознаваемите лица от служебното правителство. След тях се нареждат Асен Меджидиев (21%), Росен Христов (20%), Лазар Лазаров (19%) и Иван Шишков (19%). Останалите служебни министри са по-слабо разпознаваеми. Теренът на проучването започна ден след встъпването в длъжност на новия министър на културата Найден Тодоров, който очаквано засега е най-неразпознаваемото лице в кабинета.

Резултатите не отчитат втория списък със санкционирани лица по закона „Магнитски“, който беше публикуван на 10 февруари следобед, защото допитването е завършило на 11 февруари.

Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, служебните министри и политическите формации. Изследването е реализирано в периода между 4 и 11 февруари 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Фалшиви новини
    Пълни глупости от платените политолози на ОПГ ГРОБ=ДПС! ДБПП ще отнесат жалките антибългарски подлоги!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари