Социални проекти за 13 милиона лева действат в Русе

1
Проектите са общо 15 на брой
Проектите са общо 15 на брой Снимка: Галя Георгиева

15 социални проекта на Община Русе на обща стойност почти 13 милиона лева представи Областният информационен център пред журналисти, предава вестник Бряг.

Проектите са спечелили финансиране по оперативните програми в периода 2007 – 2018 година и в резултат на тях към момента в Русе работи обществена трапезария за най-нуждаещите се, изградени са и функционират 5 центъра за настаняване от семеен тип, от които 3 за деца и младежи с увреждания, по един за деца с тежки увреждания и за лица с психични разстройства. За хора с психични проблеми е разкрито и едно наблюдавано жилище.

След закриване на Дома за медико-социални грижи за деца в сградата му чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“ се предоставят 7 различни социални услуги и е открит Дневен център за деца с увреждания, както и Звено „Майка и бебе“. След приключване на проекта 3 от услугите, центърът и звеното продължават да работят като делегирана държавна дейност.

По ОП „Развитие на  човешките ресурси“ е изграден Център за социална интеграция и рехобилитация за деца. Хора с увреждания и самотно живеещи възрастни благодарение на европейското финансиране получават услугите „Личен асистент“, „Социален асистент“, „Домашен помощник“. Предстои изграждане на Център за комплексно обслужване на лица с  увреждания, вкл. тежки увреждания, чрез  процедура „Подкрепа на лица с увреждания“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 , а по  процедура „Изпълнение на ИПГВР“ на ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 започва изграждането на жилища за социално слаби. 

Благодарение на всички тези проекти децата на Русе, възрастните и хората с увреждания, лицата и семействата в неравностойно положение, включително и чрез осигуряване на заетост, получават все повече и по-качествени социални услуги, коментира експертът в ОИЦ Габриела Стефанова.

Тя уточни, че е постигната устойчивост на социалните услуги и повишаването на тяхното качество, благодарение на финансирането чрез ЕСИФ на синергични и развиващи се проекти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари