Сорос: ЕС може да не преживее коронавирусната криза

2
Сорос се изказа скептично за бъдещето на  евросъюза
Сорос се изказа скептично за бъдещето на евросъюза Снимка: Ройтерс

Финансистът милиардер Джордж Сорос заяви, че Европейският съюз (ЕС) може да се разпадне след пандемията от новия коронавирус

Единственото решение според него е съюзът да емитира вечни облигации, за да помогне на слаби страни членки като Италия, предава Ройтерс.

89-годишният Сорос заяви, че щетите за икономиката на еврозоната от новия коронавирус може да продължат „по-дълго, отколкото мнозина предполагат“ и добави, че бързото развитие на вируса означава, че трудно ще бъде разработена надеждна ваксина.

Ветеранът в хедж фондовете и президент на Soros Fund Management заяви, че вечните облигации, използвани от британците за финансирането на войните срещу Наполеон, биха позволили на Европейския съюз, който възникна от пепелта на Втората световна война, да оцелее. Ако ЕС не е в състояние да обмисли това, той може да не е в състояние да преодолее предизвикателствата, пред което е изправен в момента“, каза Сорос в отговор на въпроси от репортери по имейл. „Това не е теоретична възможност, а може да е трагична реалност“, допълни той.

Сорос, който стана известен с това, че заложи срещу паунда през 1992 г., смята, че в момент, когато големи страни като Германия продават облигации с негативна доходност, вечните облигации биха смекчили предстояща бюджетна криза в блока. Той допълни, че ЕС ще трябва да запази кредитния си рейтинг ААА, за да емитира подобен дълг и следователно трябва да има правомощия за повишаване на данъци, за да покрие разходите по тези облигации. В тази връзка Сорос предположи, че ЕС просто ще предлага увеличаване на данъци, вместо самият той да ги налага.

Има решение. Данъците трябва само да бъдат разрешени, те не трябва да се прилагат“, посочи Сорос.

В отговор на въпрос за Brexit той заяви, че е особено разтревожен за Италия. „Какво ще остане от Европа без Италия?“, запита той. „Разхлабването на правилата за държавна помощ, което облагодетелства Германия, е особено несправедливо спрямо Италия, която вече беше болният човек в Европа, а впоследствие беше най-тежко засегната от CIVID-19”, каза Сорос.

Милиардерът избяга от Унгария, когато комунистите консолидираха властта си през 1947 г. и в крайна сметка се озова в London School of Economics. Неговият фонд Quantum постигна огромни печалби през 1992 г., преценявайки, че паундът е надценен спрямо германската марка, което принуди британците да изтеглят валутата си от Европейския механизъм за обменни курсове. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари