Сонда на НАСА засне “дракон” на Марс

0
Камерата на High Resolution Imagine Science Experiment (HiRISE) на борда на сондата на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) вече откри, че Червената планета е наистина странна
Камерата на High Resolution Imagine Science Experiment (HiRISE) на борда на сондата на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) вече откри, че Червената планета е наистина странна

Камерата на High Resolution Imagine Science Experiment (HiRISE) на борда на сондата на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) вече откри, че Червената планета е наистина странна.

От появата на логото на Star Trek на дъното на гигантски кратер, през тотема на Дома Старк от „ Игра на тронове“, до лавините със сух прах. Ново допълнение към този списък е “дракон”, открит скрит в част от голямата каньонна система на Марс, Долината Маринер, която се простира по екватора на планетата, пише БГНЕС.

Проектиран и управляван от Лунната и планетарната лаборатория в Аризонския университет, HiRISE е най-мощната камера, изпращана някога на друга планета. С възможност за висока резолюция до 30 сантиметра (11,8 инча) на пиксел, камерата изпраща данни от 2006 г. насам и покрива над 2,4 процента от повърхността на Марс. Едно от многократно сниманите места е Мелас Казма – най-широкият сегмент от системата на каньона Долината Маринер.

От изображение, направено на 258 километра над югозападната част на Мелас Казма през 2007 г., се вижда, че част от скалата и подът на каньона изглежда са образували „дракон“. На снимката светлокафявият под на каньона е обсипан с необичайни отлагания, които варират по размер между 100 до 500 метра в диаметър. Морфологиите им също се различават.

Докато повечето изглеждат заоблени, някои имат остри ръбове и могат да бъдат много удължени, което според Кати Вайц от Университета в Аризона е доказателство за пластичната деформация. Тук, вместо да се счупи, скалата е оформена, вероятно от поток или от тектонично разрушаване, след като се е разположила в пода на каньона.

Всъщност, както в своя публикация НАСА през 2017 г., „в Мелас Казма има доказателства както за действието на водата, така и за вятъра като начини за образуване“. Всъщност вълните, които можете да видите в по-тъмната матрица, заобикаляща „дракона“, се дължат на вятъра. Разпределението на блоковете, наблюдавано единствено по пода на каньона и в други долини (като тези в близост до дъното на изображението), допълнително подсказва, че „те са били отложени или са били изложени от ерозия“ от вятър или вода. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари