Сонда на НАСА отклони астероид от траекторията му

0
Историческият опит бе показан на живо на сайта на НАСА
Историческият опит бе показан на живо на сайта на НАСА Видео: YouTube

Историческият опит бе показан на живо на сайта на НАСА

Сонда, изпратена от космическата агенция на САЩ (НАСА), се удари преднамерено в астероид, за да го отклони от траекторията му - първи по рода си тест за изпробване на начини за защита на Земята от потенциално опасни космически обекти, предадоха Франс прес, Ройтерс и ТАСС.

Сондата ДАРТ (съкращение на английски DART от Double Asteroid Redirection Test) се вряза в астероида Диморфос (Диморф) със скорост от около 24 хиляди километра в час. Тогава екипите на НАСА в контролния център в щата Мериленд избухнаха в овации.

Целта на теста е да бъде променена орбитата на Диморфос - с малко, но достатъчно, за да може да бъде използван този метод за спасяване на Земята от евентуален фатален сблъсък с астероид.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Това е руска разработка
    , която може би е открадната от американците. В сряда в 1:21 сутринта източно време НАСА стартира мисията за пренасочване на двоен астероид или DART от базата на космическите сили на САЩ в Калифорния (беше вторник местно време). Космически кораб с размер на хладилник от 1200 паунда ще обикаля около слънцето, за да се удари в малък астероид, наречен Dimorphos, с 15 000 мили в час през следващата година. Ако мисията успее, тя може да демонстрира за първи път способността на човечеството да отблъсне потенциално опасен астероид от Земята.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари