София Филм Фест гостува в Русе

2
Очакваме Ви на Кино в ДОХОДНО ЗДАНИЕ - Русе!
Очакваме Ви на Кино в ДОХОДНО ЗДАНИЕ - Русе!

В последния уикенд на ноември – 8 филма за 3 дни

25 - 27 ноември 2016

Голямата зала на Доходно Здание

Вход СВОБОДЕН!

Мисия на София Филм Фест от години е да пътува с най-доброто кино от изминалата година в страната. През 2016 фестивалът по традиция ще гостува в Русе с чудесна програма в последния уикенд на НОЕМВРИ – 25 (петък), 26 (събота) и 27 (неделя). През тази година и най-малките зрители ще имат възможност да видят две специално избрани анимационни творби, а публиката ще има шанса да види забележителни български филми и международни продукции, представени от специални гости!

* * *

Откриването предстои на 25 ноември – петък – от 18,00 часа с копродукцията от Румъния-България-Чехия-Франция „АФЕРИМ!” и с една голяма изненада – специален гост ще бъде режисьорът на филма Раду Жуде, който получи „Сребърна Мечка” на Берлинале 2015 и ще представи своята творба заедно с българския продуцент на филма Росица Вълканова.

„АФЕРИМ!” разказва една история от Влашко през ХIX век: местният пристав Костадин и неговият син Йоница са пратени да хванат избягал роб-циганин. По пътя двамата срещат хора от различна националност и религия: турци, руснаци, християни, евреи, румънци и унгарци. Всеки демонстрира предаваните с поколения предразсъдъци спрямо останалите. Филмът e стилен, изпълнен с нюанси и детайли; поставен е като уестърн, с мъчително пътуване на кон през времена и места, които са далечни и забравени. Интригуващата атмосфера, страхотните гледки и необичайни места, на които се развива сюжета, са привлекателни характеристики на непоколебимия и силен разказ за жестоко, институционализирано в продължение на столетия робство...

Очакваме Ви – ще имате възможност да споделите впечатленията си от филма с неговите създатели и да зададете своите въпроси!

* * *

В 20,30 часа в петъчната вечер започва прожекцията на МА МА на режисьора Хулио Медем, в която Пенелопе Крус прави изумителна роля. „МА МА” е типична испанска продукция, изпълнена със силни емоции и страсти. Филмът разказва историята на Магда (Пенелопе Крус), която преминава през няколко тежки житейски изпитания – безработна е, мъжът й я изоставя заради по-млада жена и в същото време разбира, че има рак на гърдата. Магда обаче не се предава пред трудностите – тя е решена да се бори за своето оцеляване и да се посвети изцяло на своя единадесетгодишен син Дани, който мечтае да стане футболна звезда...

* * *

За първи път пред публиката в РусеСофия Филм Фест” представя специално избрани анимационни филми, които ще очароват както и малките киномани, така и техните близки.

Началото на първата сутрешна прожекция е в събота – 26 ноември - 11,00 часа, а филмът е ДЪЛГИЯТ ПЪТ НА СЕВЕР” на режисьора Реми Шайе. Историята се случва в края на XIX в. в Русия. Саша е момиче от аристократично семейство. Наследила приключенския дух на дядо си Олукин – прочут учен и арктически изследовател, който не се завръща от последната си експедиция на Северния полюс, тя мечтае за Великия Север. Родителите на Саша обаче не одобряват изследователската й страст и вече са уредили брак за дъщеря си. Саша отказва да им се подчини. Бяга от дома и решава да се присъедини към Олукин... по дългия път на Север. Филмът е озвучен на български език!

* * *

В 18,00 часа ще продължим с българския филм ЖАЖДАна Светла Цоцоркова. Творбата, който имаше своята световна премиера на фестивала в Сан Себастиан, донесе редица награди на своя екип – за режисура и операторско майсторство, както и за актьорство на двамата младежи Александър Бенев и Моника Найденова. Във филма те си партнират с големи български актьори като Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев, Иван Бърнев. „Жажда” е филм за различните лица на любовта. Всеки обича и ненавижда всеки. Жаждата за любов е толкова голяма, че само смъртта може да я утоли.

„ЖАЖДА” ще бъде представен от гости от екипа на филма.

* * *

КАРЪЛ на Тод Хейнс ще бъде представен в съботната програма от 20,00 часа.  Един от безспорните хитове от изминалата година, филмът беше номиниран за Оскар’16 в категориите най-добра актриса в главна роля, в поддържаща роля, операторско майсторство, костюми, музика и адаптиран сценарий. Адаптация на ключовия за творчеството на Патриша Хайсмит роман „Цената на солта”, „Каръл” разказва за две жени със съвсем различно минало, които започват неочаквана любовна връзка през 50-те години в Ню Йорк.

* * *

В неделя, 27 ноември, първото фестивално предложение за деня е вдъхновяващата анимация за малки и големи  – от 11,00 часа каним публиката в Русе на среща с ПРОРОКЪТ” ОТ ХАЛИЛ ДЖУБРАН”. Рисуваният филм с гласовете на Лиъм Нийсън, Салма Хайек, Джон Кразински, Кувенжане Уолис, Алфред Молина, Франк Лангела пресъздава фрагменти от „Пророкът” на ливанския автор Халил Джубран, един от най-популярните сборници поезия, вдъхновил милиони читатели и преведен на над 40 езика от първата си публикация през 1923 г. Вечните стихове са представени в нова, запленяваща форма в „Пророкът” от Халил Джубран” – анимационна антология на режисьора Роджър Алърс („Цар Лъв”), който събира международно признати аниматори, за да превърнат елегантния текст на Джубран в живописно киноизживяване.

На измисления остров Орфалезе палаво 8-годишно момиче на име Алмитра се запознава с Мустафа – политически затворник под домашен арест. От случайната среща се ражда едно неочаквано приятелство, но същия ден местните власти уведомяват Мустафа, че ще бъде освободен и моментално ескортиран до кораба, който ще го върне в страната му. По пътя си Мустафа споделя своята мъдрост и своите поеми с жителите на острова, а Алмитра тайно го следи. На всяка спирка, слушайки думите му, тя си представя шеметни въображаеми сцени. Но когато разбира, че властите готвят много мрачна изненада за Мустафа, Алмитра трябва да направи всичко възможно, за да му помогне. Дали ще успее да го спаси?

* * *

Българският филм в последния фестивален ден в Русе е творбата, с която беше открит 20-ия София Филм Фест през март - ПРОКУРОРЪТ, ЗАЩИТНИКЪТ, БАЩАТА и НЕГОВИЯТ СИН”, представен от продуцента на филмаРосица Вълканова. Денят е неделя – 27 ноември – начален час 18,00.

Сюжетът ни отвежда в съдебната зала, където Главният прокурор на Международния Трибунал за войната в бивша Югославия, Катрин Лагранж, призовава като свидетел сръбското селянче Деян. Момчето има присъда в Босна за участие във военни престъпления, а в Хага се явава като ключов свидетел срещу високопоставен сръбски военен. Но адвокатът на обвиняемия, воден от професионалната си амбиция да участва в едно от големите дела на „новия правов ред”, предприема лично разследване в Босна... Копродукцията на България, Холандия и Швеция, създадена по действителен случай, е тематично продължение на предишния филм на Иглика Трифонова „Разследване” (Голямата награда за най-добър филм в Котбус 2007) и нейната документална творба „Разкази за убийства” от 1993 г.

„Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” събира на снимачната площадка една от най-забележителните съвременни френски актриси Ромен Боранже („Диви нощи”, „Пълно слънчево затъмнение”, „Апартамента”, „Рембранд”, „Вик и Фло видяха мечка”),  откритието на Бергман -  Самуел Фрьолер („Най-добрите намерения”, „Диригентът”), световноизвестната македонска актриса Лабина Митевска („Преди дъжда” на Милчо Манчевски), Нермина Лукач („Яж, спи, умри”), Изудин Байрович и българските актьори Ованес Торосян и Красимир Доков. Филмът е заснет в Босна, Холандия (Амстердам и Хага) и Швеция (Малмьо и декор на Хагския Трибунал в студиото в Истад). Оператор е Рали Ралчев, композитор - Теодосий Спасов. Продуцент е Росица Вълканова, с която Иглика Трифонова работи в тадем в „Писмо до Америка” и „Разследване”.

* * *

Финалът на тазгодишната програма на „София Филм Фест в Русе” е
от  20,30 часа, когато ни предстои среща с най-новата творба на Вим Вендерс - „ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД”.

Филмът ни среща с историята на писателя Томас (Джеймс Франко). Един ден автомобилна катастрофа променя живота му. Филмът се концентрира върху опита на писателя да преосмисли живота си и разказва за търсенето на прошка. Не само времето лекува раните, но и куражът да се изправиш пред проблемите и да простиш. Особено на себе си...

* * *

Организатори на събитието са Арт Фест/София Филм Фест и Община РУСЕ, с подкрепата на Националния Филмов Център и веригата киносалони Europa Cinemas.

„София Филм Фест в РУСЕ” е част от проекта „Операция КИНО”, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас и Пловдив, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които се реализират през последните четири години като част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

От 2015 година „София Филм Фест на път” се подкрепя от мрежата на европейските киносалони Europa Cinemas.

Очакваме Ви на Кино в ДОХОДНО ЗДАНИЕ - Русе!

ВХОД - С В О Б О Д Е Н!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари