Собствениците на зеведения се готвят за бунт

1
Нищо чудно да се стигне дотам да хората да решат да отворят в знак на протест всички обекти по премира на колегите им в Италия и други държави
Нищо чудно да се стигне дотам да хората да решат да отворят в знак на протест всички обекти по премира на колегите им в Италия и други държави

Нищо чудно да се стигне дотам да хората да решат да отворят в знак на протест всички обекти по премира на колегите им в Италия и други държави

След повече от месец заведенията са затворени и няма ясна перспектива за отварянето им, някои не спират да нарушават заповедта, разчитайки, че няма да ги хванат, а другите намекнаха, че се готвят за масово отваряне в знак на протест. Здравният министър засега устоява на заплахата и не е склонен да им обещае смекчаване на мерките. Двете страни влязоха днес в задочен сблъсък по въпроса.

Краят на търпението

"Всички са изгубили търпение, но при някои границата е премината. Ако не си работил в най-силните месеци, ти нямаш избор и трябва да вземеш мерки, за да се опиташ просъществуваш", коментира тази сутрин пред БНТ Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България в отговор на въпрос защо някои ресторантьори си позволяват да работят, нарушавайки заповедите на здравния министър. Той все пак посочи, че това не трябва да се случва и че става дума за единични случи, предаде Дневник.

"Не трябва да се нарушават заповедите, но трябва да се изпълняват и обещанията", подчерта обаче той. "По принцип трябваше миналия месец да започнем, обещанието беше, че на 1 февруари всичко ще се отвори, чуваме слухове, че и това няма да се случи отново", допълни той.

Допусна, че "нищо чудно" да се стигне дотам да хората да решат да отворят в знак на протест всички обекти по премира на колегите им в Италия и други държави.

Председателят на другата активна организация по темата - Българската асоциацията на заведенията, Ричард Алибегов пък отправи ултиматум, цитиран и в профила на организацията във "Фейсбук", че ако до две седмици не бъде разрешено на заведенията да работят, "ще приложим италианския модел". Това означава всички заведения в един и същи ден да отворят и да започнат работа въпреки забраната.

"Ако до 2 седмици не се вземе решение за отваряне на нашия сектор, тъй като ние сме на последно място по заболеваемост в Европа, ние няма накъде да паднем повече - ще приложим италианския модел. Всички заведения ще отворят в един ден и ще работят оттук нататък. От един момент нататък вече няма какво да се губи. Повече няма да чакаме", казва Алибегов в телевизионно интервю, цитирано от оглавяваната от него асоциация.

В неделя вечерта организацията е отправила запитване към членовете си какви да да следващите действия, ако заведенията не бъдат отворен и след 31 януари.

Междувременно и най-старата организация - БХРА, излезе с позиция, макар и без елемнт на заплаха, в която от властите се искат ясни срокове за смекчаване на мерките и получаване на забавените с месеци, но анонсирани от управляващите компенсации.

"Скоро ще стане една година откакто бизнесът е спрял реална дейност. Няма фирми с подобни резерви дори в световен план... От БХРА настояваме за незабавно изплащане на забавените помощи за летните месеци на 2020 г., плащане веднага на сегашните компенсации, ясен план за разхлабване на мерките и незабавно отваряне на всички заведения, държавна подкрепа за достъп до евтини кредити и разсрочване на съществуващите", пише организацията.

В отговор днес здравният министър Костадин Ангелов обяви, че натискът на хотелиерите и ресторантьорите няма да го накара да смекчи ограниченията, но в същото време посочи, че до края на януари ще се обсъждат следващите стъпки, след което ще се вземе решение.

"Това, че някой може да заяви на най-силен глас исканията си, не означава те да бъдат удовлетворени", заяви Костадин Ангелов. Той допълни, че приоритетите на властите са здравето, образование и спорта, а не заведенията.

По-рано през деня социалният министър Деница Сачева заяви пред "Нова телевизия", че се обмисля заведенията да останат затворени до средата на февруари. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова коментира сутринта пред БНТ, че във вторник ѝ предстои среща с бранша, на която да бъдат обсъдени варианти за тях, които ще бъдат обсъдени и с Националния оперативен щаб "след анализ на ситуацията с бройките заразени". Сред предложеният от бранша варианти каза, че е това заведенията да работят с 50% заетост, с предварителни резервации и др.

"Предложенията важат за ресторанти, за нощните заведения все още не са провеждани подобни разговори", уточни министърът.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари