Смъртоносни хранителни добавки

4
Онлайн търговия с лекарства, хранителни добавки, хормони, химически отров
Онлайн търговия с лекарства, хранителни добавки, хормони, химически отров Видео: bTV

Модерен, достъпен и опасен – светът, в който търгуваме с всичко от всяка една точка, светът, в който ни предлагат здраве на ниска цена, но понякога ни струва живота.

Онлайн търговия с лекарства, хранителни добавки, хормони, химически отрови.

Професионална тенисистка и треньор е поредната жертва на търговията в мрежата. Купува хранителна добавка, с която да свали килограми и да бъде по-издръжлива в спорта.

Добивах страхотна енергия от хранителната добавка, което супер много ми харесваше и започнах да свалям килограми”, разказа треньорът по тенис Здравка Дървенска, цитиран от bTV.

Тя сваля 5 килограма, купува втора и трета опаковка, без да знае, че свалените килограми са ефект не от билки, а от лекарственото вещество Сибутрамин – забранено за употреба от Европейската агенция по лекарствата. Треньорката описва себе си като дрогирана по времето, когато приема добавката.

„Първия месец я приемах постоянно, всеки ден, и тогава имах страничните ефекти, които бяха като световъртеж, сърцебиене, главоболие, безсъние, превъзбуда. Не можеш да седиш в покой, не можеш да спиш. В денонощието са ми се събирали 2-3 часа сън. Събуждам се и съм свежа. Не ми се спи и съм готова да изиграя още 15 часа”, допълни тя.

До преди 10 години медикаментът е бил разрешен за употреба у нас. Днес е забранен в целия Европейски съюз.

Тогава още не бяха излезли данните за сърдечно-съдови усложнения за прием на Редуктил. Имаше една надежда във всички, които се занимават с този много сложен проблем – затлъстяването, че ще ни помогне в борбата с тази болест. Така или иначе се оказа, че лекарството е изключително вредно”, обясни д-р Рада Прокопова, началник на отделението по Кардиология към болница „Св. Анна”.

И докато за лекарите това са медикаменти, отпаднали в миналото, в България се разпространяват онлайн като модерни и иновативни продукти. Разбираме, че се продават не само хранителни добавки, които съдържат опасния химикал, но и самото активно вещество в чиста концентрирана форма. Купуваме го от популярен сайт. На опаковката виждаме, че лекарството идва от Америка – за 24 часа! Толкова отнема доставката според сайта.

„Най-често внасянето им става чрез куриерски фирми. Декларирани като хранителни добавки, те имат един по- свободен режим на разпространение”, каза Светлослав Крумов от Фармацевтичния съюз.

Поръчваме още 4 от най-опасните продукти на пазара. Производителят е същият, като този на Сибутрамин. Всички продукти идват от американска фармацевтична компания с името „ТN Pharma”, със седалище във Флорида. Компанията предлага над 50 вида лекарствени продукти, по-голямата част, от които забранени за употреба в Европейския съюз и с животозастрашаващи странични ефекти.

Най-трудното в това начинание е да се установи извършителят на това деяние, тъй като те са много добре прикрити”, обясни Светлослав Крумов.

Спортните стимуланти на американската фирма TN-Pharma (Trusted Nutrients) са нови разработки на познатите анаболно-андрогенни медикаменти. Те са с най-високо качество, чистота и концентрация, за да посрещнат нуждите на всички професионални спортисти”.

Така „TN-Pharma” се рекламира в българските сайтове, които се представят като официален вносител.

В американските регистри обаче фармацевтична компания „TN-Pharma” не съществува. На официалния си сайт тя се представя със сграда, върху която дори е изписано логото им.

Сградата от снимката всъщност е централата на компания за електроинсталации и системи за сигурност – J.Becher.

С помощта на компютърна обработка името на оригиналната фирма е заличено, а на нейно място е изписано "TN Pharma". Сменен е и надписът на служебната кола. От офиса в Минесота досега не са предполагали, че са замесени във фалшификация.

В бизнеса сме от 33 години и предлагаме електроуслуги за офиси и домове. В тази сграда сме от 2007 г. и сме единствената компания в нея. Никога преди не съм чувала за „ТN Pharma” и бях доста шокирана да видя какво са направили с името ни”, заяви Джесика от „J.Becher”.

От оригиналната компания отбелязват дори, че сайта на „ТN Pharma” е написан на развален английски. Адресът, даден за контакт с фалшивата фармацевтичната компания „TN Pharma”, води до търговски център. Там обаче такъв офис няма. И още – сървърите на уебсайта на фирмата всъщност са в България.

Разбираме, че поръчаните продукти идват в опаковки на детски играчки чрез голяма куриерска фирма, а съдържанието им е описано като "козметика". Предоставяме медикаментите на Изпълнителната агенция по лекарства.

Резултатите от анализа – всички тествани продукти съдържат забранени и опасни вещества – Сибутрамин, Динитрофенол, Сустанол.

И трите не са описани в листовката на медикаментите. Изключение прави само опаковка, на която е изписано Сибутрамин. Вместо посоченото на етикета, анализът доказва съдържание на опасния и смъртоносен Динитрофенол.

Фирмата, подател на всички пратки, които получихме, е „Диа Елеганс” ЕООД. Собственикът и управителят й Стоян Иванов Миленков e собственик на още 31 фирми, вписани в Търговския регистър и участва в управлението на още 33. Нито една от фирмите, които проверихме, не съществуваше на посочените адреси.

На един от тях – в столичния квартал „Обеля 2” са регистрирани още над 30 фирми с различни дейности. По документи „Диа Елеганс” се занимава освен с преработка на билки, така и със сделки с интелектуална собственост, таксиметрови и хотелиерски услуги, а също и със строеж на недвижими имоти.

На въпроса имало ли е фирма някога, една то съседките отговори, че на адреса са живели хора, като мъжът е имал доста фирми, но вече от 2 години не живее там.

Следите на фирмата „Диа Елеганс”, изпращаща опасните лекарства, водят до лекарски кабинет. В него ни посреща д-р Бърборска.

Този апартамент купих от частно лице. Тази жена го е купила ведомствено жилище от общината. Преди 6 години то купих, 2013 година. Оттогава периодично оттук минават представители на полиция, представители на Инспекция по труда”, заяви д-р Бърборска.

Адресът е добре познат на разследващите органи и е често посещаван от тях. Въпреки това собственикът на фирмите още не е намерен.

Чували ли сте името Стоян Миленков?

– Да. Това е семейството, което е живяло тук, докато апартаментът е бил ведомствено жилище. Бащата и майката на Стоян Миленков ми бяха пациенти. Писах уведомление в полицията, уведомявах Инспекцията по труда. Имаше неплатени сметки.

– На чие име идват тези сметки?

– На различни фирми. Периодично на външната врата ми се залепват от съдия изпълнители призовки. От Икономическа полиция идваха при нас за източване на ДДС за не знам колко милиона лева.

Междувременно анонимната онлайн търговия продължава. 50 лева – на толкова онлайн търговци оценяват и здравето на 17-годишната Анелия. Тя си поръчва една от многото добавки, съдържащи опасната за употреба съставка Сибутрамин. Срещаме я пред болницата в град Раковски.

След първото хапче нямах сила, нямах желание да правя ежедневни неща. Бях много замаяна. Дори да легна да спя не мога повече от 2 часа. Два дена не съм яла нищо, само пих вода. На третия ден ям, после пак се повтаря същото”, разказа Анелия.

Търговците не се интересуват на колко години е клиентката. Тя обаче им задава въпроси, а в отговорите няма колебания, нито скрупули.

Дали може да се ползва от хора с диабет, те казаха да. Също дали могат да го ползват кърмачки – също казаха да”, допълни Анелия.

След като направим поръчката, получаваме обаждане от скрит номер.

Питаме има ли някакви нежелани странични ефекти. Отговорът е – „Не, абсолютно безвредно е, аз самият го пия всеки ден”.

Така, лесно и бързо се уговаряме за втория медикамент от поръчаните и ни уверяват, че продуктът е един от най-успешните и безвредни. Истината обаче е, че доставеният Динитрофенол е забранен за употреба в цял свят преди близо 100 години, а приемът му може да бъде смъртоносен.

Това е един хербицид, отрова, химична отрова, създадена единствено и само с цел производство на някакво пестициди и е разрешена само за производство в химическите заводи на такъв тип отровни съединения. Как точно въобще си позволяват да продават такова нещо и как се дозира това нещо? Понятието отрова е буквално в този смисъл.Това е медикамент, който е много опасен и даже има смъртни случаи описани в Съединените щати”, обясни кардиологът.

Според докторите проблемът със затлъстяването се разраства все повече в страната ни всяка година. И вкарва все повече жертви в мрежите на нелегалната интернет търговия.

„Има едно като изтръпване, като студена пот те облива, втрисане. След това идва силното главоболие”, сподели треньорката по тенис Здравка.

17-годишната Анелия пък каза, че е решила да го пие, защото, като всяко момиче е искала да изглежда слаба и е търсела вариант да си запази килограмите.Видяла в интернет, че много момичета са го ползвали. Тогава е била 56 кг, а сега е 52 кг.

Силно го препоръчвах през този период, през който аз го пиех, на своите клиенти. Освен в залата, ами и тук на кортовете”, каза Здравка.

Отговорните институции признават, че пропуските в контрола на онлайн пазара могат да бъдат фатални за живота на потребителите.

С новия закон за храните, който предстои да се приеме, вече има задължение онлайн операторът да бъде регистриран”, обясни д-р Румяна Йорданова от БАБХ.

– Оказва ли се тогава, че контролните органи са безсилни пред една такава онлайн търговия?– За съжаление, контролните органи често нямат капацитет да се справят с този проблем. Ако трябва да обобщим, работят ефективно, когато се касае за законова верига на разпространение. Когато става въпрос за търговия по интернет, очевидно е необходимо да се въведат други механизми, казват от Фармацевтичния съюз.

Много трудно могат да се контролират сайтове, които предлагат фалшификати, които предлагат опасни продукти и са извън територията на България, и трудно може да се установи кой стои зад тях и не подлежат на никакъв контрол”, заяви Явор Колев.

Последният медикамент, който пристига по поръчката ни, се оказва от групата на тестостероновите деривати. Д-р Прокопова казва, че случаите на пациенти, постъпили в болницата заради употреба на подобни препарати, са все повече.

„Аз имам за тази година два случая. За съжаление, единият е фатален, на млад, 45- годишен мъж. Мъжът не използваше само деривати, използваше и растителен хормон с цел натрупване на мускулна маса, но всъщност резултатът беше фатален за него, с много тежък обширен инфаркт”, заяви д-р Прокопова.

И двамата пациенти, които имам тази година, са се снабдили в България. Продуктите се доставят в България по някакъв начин. За съжаление, този вид медикамент ще се използва от точно много млади хора, 20-25 годишни с цел натрупване на мускулна маса, а при тях може да има много тежки последици”, допълни тя.

Само един от сайтове, от които направихме поръчките, се посещава от 200 потребители на ден. Те носят хиляди левове печалба на търговците със здраве. Търговия, която засега остава анонимна и безнаказана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари