Словакия ще започне да ваксинира със „Спутник V“

0
По-рано в Словакия избухна правителствена криза поради решението на бившия премиер Игор Матович да закупи 2 милиона дози „Спутник V“
По-рано в Словакия избухна правителствена криза поради решението на бившия премиер Игор Матович да закупи 2 милиона дози „Спутник V“ Снимка: EPA

Словакия може да започне да използва руската ваксина срещу коронвирус „Спутник V“

Това може да стане още от началото на май, ако препаратът премине успешно експертизата в сертифицирана лаборатория, съобщи премиерът на страната Едуард Хегер на съвместна пресконференция с чешкия си колега Андрей Бабиш, пише „Взгляд“, предаде Фокус.

През следващите дни ще започне тестването на ваксината „Спутник V“ в сертифицирана лаборатория (в Унгария). Ако е успешно, тогава практическото ѝ приложение в републиката може да започне още през май“.

Според словашкия премиер в момента юристите проучват споразумението за доставка на руското лекарство. В същото време Хегер отбеляза, че „значителна категория граждани на Словакия биха искали да бъдат ваксинирани срещу коронавирус с ваксината „Спутник V“. Премиерът на Чешката република от своя страна припомни, че Прага вече има оферта за доставка на ваксината и в понеделник първият вицепремиер на страната Ян Хамачек ще замине за Русия, за да постигне предварителен договор за лекарството .

В понеделник словашкият президент Зузана Чапутова обяви надеждността на „Спутник V“ въз основа на резултатите от изследванията.

По-рано в Словакия избухна правителствена криза поради решението на бившия премиер Игор Матович да закупи 2 милиона дози „Спутник V“.

През април Руският фонд за директни инвестиции поиска от Словакия да върне партида ваксинаСпутник V“, за да може да се използва в други страни. Фондът също така отбеляза, че Държавният институт за контрол на лекарствата (SIDC) в Словакия „води кампания за дезинформация“ срещу руската ваксина и има планове за провеждане на допълнителни провокации. Фондът призова Словакия да тества повторно „Спутник V“ в сертифицирана от ЕС лаборатория. Те отбелязаха, че първоначалните тестове в Словакия са проведени в лаборатория, която не е част от мрежата на официалните лаборатории за контрол на лекарствата в ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари