След COVID: Кои са симптомите, налагащи отново посещение при лекар?

0
Понякога, дори преборил вируса, пациент може да се окаже с последващи усложнения
Понякога, дори преборил вируса, пациент може да се окаже с последващи усложнения Видео: bTV

Понякога, дори преборил вируса, пациент може да се окаже с последващи усложнения

Усложненията след коронавируса не винаги са факт, но има определени признаци, които ни подсказват, че трябва да се обърнем към лекар след прекаран COVID.

Кои са те обясни в „Лице в лице“ кардиологът доц. д-р Сотир Марчев.

Според него част от изследванията и терапиите, свързани с коронавируса, които масово се прилагат в момента, не са необходими.

„Рентгеновите снимки не променят терапията и поради това в много случаи са излишни. В тази пандемия виждаме излишен бум на образни изследвания и виждаме излишно предписване на антибиотици. Това са две неща, които са прекалени“, коментира доц. Марчев.

Във връзка с усложненията след прекаран COVID той подчерта, че далеч не е необходимо всеки, който се е срещнал и съответно разделил с вируса, да търси лекар за последващи прегледи. Има обаче няколко симптома, които не са за подценяване, подчерта кардиологът.

„Първо е драстичната промяна в артериалното налягане“, посочи доц. Марков. Т.е., ако преди разболяването пациентът е пиел по няколко хапчета, за да сваля кръвното си, а след прекаран коронавирус изведнъж кръвното влиза в нормалните стойности, това далеч не означава, че вирусът е „излекувал“ пациента. Напротив – след време, проблемите с артериалното налягане неизменно се връщат. Затова при промяна е необходима консултация с лекар.

В следващата група с тревожни симптоми попадат лесна умора, причерняване пред очите, замайване и нестабилна походка.

Доц. Марчев посочи и третият тревожен симптом: „Продължаващ задух – продължаващи проблеми с дишането няколко седмици след изписването. Това е нещо опасно“, посочи той.

В повечето случаи при навременна намеса тези последствия се лекуват успешно, при това с напълно достъпни в аптеките лекарства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари