След 12 години усилия мостът в Басарбово дочака своя ремонт

0
Едва тази година от АПИ успяха да осигурят необходимите средства за стогодишното съоръжение
Едва тази година от АПИ успяха да осигурят необходимите средства за стогодишното съоръжение Видео: Русе Медиа

Стогодишният мост в русенското село Басарбово дочака своя ремонт след 12-годишни усилия от страна на местната власт.

Съоръжението, по което минава обходният път между Русе и Бяла, е част от републиканската пътна мрежа. Едва тази година от АПИ успяха да осигурят необходимите средства, за да може да се направи нужната рехабилитация, предава Русе Медиа.

Мостът в село Басарбово, е изграден през 20-те години на миналия век. Той минава над река Русенски Лом и свързва двете части на населеното място. В сегашното си състояние мостът създава проблеми както за автомобилите, така и за пешеходците. А от кметството многократно са алармирали институциите.

Този мост е изключително важен не само за нашето населено място, а и за целия регион по простата причина, че това е държавен път и той е обходен за пътя Русе-София. Мога да ви кажа, че 12 години чакахме тоя ремонт“, казва кметът на селото Николай Колев.

При изграждането мостът е бил двупосочен, но е нямало място за движение на пешеходци. „След като са обособили място за пешеходци и са сложили съвременните предпазни съоръжения – еластични огради, каквито той е нямал, за съжаление те са стеснили габарита на моста и от двупосочен е станал еднопосочен“, обяснява ръководителят на проекта инж.Румен Йовчев.

Ремонтът предвижда да се изградят изцяло нови пасарелки за пешеходците, които ще бъдат направени чрез изливане на нови фундаменти и върху тях ще се постави по една греда от двете страни. Така движението по моста ще стане отново двупосочно, а пешеходците ще преминават спокойно.

Заедно с ремонта на моста ще се поставят и нови бордюри на пътя, тъй като старите са в лошо състояние и са с денивелация. За подмяната им ще помогне община Русе.

Обновеният мост трябва да бъде готов най-късно до Коледа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари