Слави Василев: Румен Радев води не с една, а с три обиколки пред останалите

0
Президентът се разграничи от Кирил Петков и го остави да чертае собственото си политическо бъдеще. Това би трябвало да успокои БСП и г-жа Нинова, смята политологът
Президентът се разграничи от Кирил Петков и го остави да чертае собственото си политическо бъдеще. Това би трябвало да успокои БСП и г-жа Нинова, смята политологът Снимка: БГНЕС

"Президентът се разграничи от Кирил Петков и го остави да чертае собственото си политическо бъдеще. Това би трябвало да успокои БСП и г-жа Нинова"

Това коментира пред Dir.bg политологът Слави Василев.

Президентът Румен Радев представи днес обновения състав на служебния си кабинет. От него отсъстват Кирил Петков и Асен Василев, които вече обявиха намерението си да влязат в политиката със самостоятелен проект. Каква е перспективата пред двамата, как решението им се отразява на държавния глава по-малко от месец преди официалния старт на предизборната кампания и коя политическа сила трябва да се страхува от отлив на гласове в полза на Петков и Василев?

- Денят започна с ново служебно правителство, което всъщност е старото. Очаквано ли за Вас остана почти целият състав? Двама от министрите, Кирил Петков и Асен Василев, вече потвърдиха, че поемат път в политиката, но това бе и очаквано през последните дни.

- Аз очаквах последователност от страна на президента, тъй като първо обществото очевидно одобрява дейността на служебния кабинет, нещо, което социологията верифицираше постоянно в последните два месеца. Тъй че е напълно логично и разумно и Стефан Янев да запази поста си като министър-председател и ръководител на този Министерски съвет и основната част от министрите да запазят техните прерогативи.

Новината днес дойде от факта, че трима от министрите няма да присъстват в следващия състав на служебния кабинет и това означава, че Кирил Петков и Асен Василев се включват, те дори и го обявиха в последните часове, че те се включват в политическия живот на страната - нещо, което аз лично приветствам и смятам, че е стъпка в правилната посока.

- След като вече е ясно, че двамата ще правят нов проект, с благословията на президента ли е той?

- Не, смятам, че и Кирил Петков, и Асен Василев са личности - такива, каквито публиката вече ги опозна. А когато си личност, ти умееш да поемеш отговорност и умееш да строиш собствената си съдба и да прокарваш собствения си път. И смятам, че подкрепата е лично за Кирил Петков и Асен Василев, и тя е различна от симпатиите, които президентът предизвиква в обществото. Смятам, че тези две тенденции в българската политика биха могли да вървят ръка за ръка, но това не ги прави една тенденция.

- Няма ли да им залепят щампата - "това е президентската партия"?

- Сигурно да, но хората, които умеят да анализират и които знаят в дълбочина това, което се случва в държавата, ще Ви кажат това, което Ви казвам аз, а именно, че действията на Кирил Петков и Асен Василев са в огромната си част тяхно лично решение, а не тайна патерица на президента.

- Къде ще се позиционира тяхната формация, повече вляво, повече вдясно, или пък в центъра?

- Българският политически спектрум не подлежи на същата логика, каквато ние намираме в политологията, примерно в Западна Европа, където дясното и лявото са ясно очертани.

- При нас я няма класиката в това отношение?

- При нас ляво и дясно често се размиват. Аз мисля, че основното делене в българската политика е статукво и промяна. И в рамките на това деление новият политически проект на Кирил Петков и Асен Василев определено е в тази част на политическия спектрум, която се ознаменува с промяна, с нови хора, нов начин на управление, скъсване с корупционните практики от миналото, нов морал и нова почтеност в политиката.

- Партията заради хората ли се прави в този случай или хората заради идеята се събират?

- Идеологията касае стопанския живот. Ляво или дясно определя основно политиката на правителството в икономиката и в социалната сфера. Тоест, ляво или дясно не е толкова от значение в българския политически живот по няколко структурни причини. Първо, България е бедна държава, тук политиките, които всяко едно правителство, независимо дали то само се определя като ляво или дясно, възможността за прокарване на сериозни политически решения, за сериозно влияние в стопанския живот, са много ограничени.

И заради факта, че България има много малък относителен дял като БВП спрямо европейския е много малък. И всяко едно правителство е ограничено, както и поради факта, че сме във валутен борд, тоест, правителството не може да провежда собствена парична политика. А това е един от основните инструменти политиката да бъде определяна като лява или дясна. Вие виждате, че през годините БСП е прокарвала и десни промени, а правителството на Борисов прокара и доста социални такива, които са априори, леви. Това деление на ляво и дясно не кореспондира с никаква истина. Това, което е важно за гражданите днес, е промяна или статукво. А Кирил Петков се позиционира съвсем ясно къде.

- А кой да се чувства най-застрашен от него - БСП, "Демократична България" или всички? Вчера парламентарните формации сякаш вкупом се заклеха, че не се притесняват от новата партия на Кирил Петков? Дали това е искрено?

- Аз винаги се съмнявам в искреността на политическите партии, защото те винаги гледат да си запазят физиономията пред избирателите и много често това ги кара да лъжат. Смятам, че истината е, че партията на Кирил Петков има потенциала да грабне и от партиите на протеста, и от партиите на статуквото. Особено, аз смятам, че при благоприятно стечение на обстоятелствата и благоприятна медийна кампания от страна на Кирил Петков и Асен Василев имат потенциал да грабнат и да възбудят и негласуващите, и младите, които традиционно са по-слабо политически ангажирани. Тоест, там има резерв отвсякъде. Всичко зависи от енергията на Кирил Петков и Асен Василев.

- От БСП вече се оплакаха, че хора около новата партия наобикалят техните структури, за да им придърпват кадри?

- Това дали отговаря на истината, или не, аз не бих могъл да кажа. Доста приятели имам в БСП, които работят по региони и по места, и лично на мен не са ми споделяли нещо такова да се е случило. Самият президент много добре знае, а Кирил Петков няма как да не е запознат, защото му беше министър до вчера, че електоратът на БСП доста ревниво си пази партията. И смятам, че избирателите на БСП в годините са преживявали какви ли не падения и върхове, и те винаги са оставали верни на партията. Там не смятам, че има реална опасност за БСП да загуби част от привържениците си и те да отидат към Кирил Петков.

- Реалистично ли е тази формация да измести пък новата звезда от последните два парламентарни избора - "Има такъв народ"?

- Това би било доста сериозен успех, ако те успеят да станат първа политическа сила. Засега не бих могъл да формулирам такава хипотеза, защото е доста оптимистично, а и социология все още нямаме, която да ни покаже по какъв начин реално хората ги приемат. И докато не е излязла тази социология, аз оставам на същото мнение - смятам, че Кирил Петков и Асен Василев имат много голям потенциал, защото гладът за промяна, за обръщане на страницата на корумпирания модел на управление на Борисов, е все още на дневен ред и Кирил Петков има сериозен потенциал там.

А що се отнася до Слави Трифонов и ИТН, аз смятам, че тяхното поведение в последните две Народни събрания в голяма степен разочарова част от неговите избиратели и такова е моето усещане. И там има сериозен потенциал за прилив на гласове от ИТН към Кирил Петков.

- Дали партията на Кирил Петков ще размести така парламентарната мозайка, че някои да изпаднат под чертата, най-близо до прага е формацията на Мая Манолова?

- Винаги партиите, които са близо или граничат с четирипроцентовата бариера, са в много по-деликатна ситуация, защото малък отлив избиратели би имал съществени за партията измерения относно нейното бъдеще. Тоест, тя може да изпадне от парламента и там наистина потенциалът на бъдещата партия на Петков-Василев би могъл наистина да дръпне част от избирателите на "Изправи се БГ! Ние идваме!". Там действително разцепването на тяхната парламентарна група, раздорът, който видяхме, не вещае добро развитие, въпреки че Мая Манолова е утвърден политик и тя има своите привърженици. Тя самата беше доста последователна в 46-ото Народно събрание и нейните опити да се състави правителство не бива да бъдат подценявани, защото тя изигра по-скоро добра роля, тъй като беше диалогична през цялото време с ИТН и ДБ. По какъв начин избирателите ще я оценят, предстои да видим.

- Ако се върнем към новината от сутринта и предаването на щафетата от едно към друго служебно правителство, защо, според Вас, се получи така, че си отидоха двама от успешните министри, а някои, около които се създаде най-голямо напрежение, като Стойчо Кацаров и Бойко Рашков, останаха и в новия състав? Това представлява ли риск за президента?

- Президентът много добре умее да си подбира съюзниците и да подбира министрите в кабинета, за който той носи отговорност, и смятам, че и Стойчо Кацаров, и Бойко Рашков, две фигури, които предизвикаха доста дебат, в крайна сметка те вършеха доста добра работа и ако съдите по темповете на ваксинация като единствена мерна единица за работата на Стойчо Кацаров, аз ще Ви възразя.

- Имам предвид други негови действия, защото доста по-късно се зае с ваксинацията, но в началото се занимаваше с други неща, с рокади и уволнения.

- Той задължително трябваше да обърне внимание на това, което президентът анонсира при представянето на първия кабинет май месец. Той каза, че изсветляването на истината е приоритет на този кабинет и този кабинет го свърши. И изсветляването на тази истина всъщност е основата на високия рейтинг на Стефан Янев и на служебния кабинет. Защото това показа на българското общество реално какво се случва в държавата, когато тя беше управлявана от Борисов. Корупцията и позорното управление, и схемите, които характеризираха предишната власт, а и не само предишната власт, излязоха на бял ден благодарение на действията на служебния кабинет. И в това отношение Стойчо Кацаров свърши немалко, защото злоупотребите в сектор "Здравеопазване" са чудовищни.

- Един месец преди старта на кампаниите на избори "2 в 1" нямаме кандидати за президент. В този смисъл, президентът Румен Радев води ли с една обиколка пред останалите и дали те не са ощетени от обстоятелствата също така - партиите тепърва да издигат кандидати, да се налагат на общественото мнение, пък ако са и по-малко познати, няма никакво време?

- Аз смятам, че Румен Радев води не с една, а с три обиколки пред останалите. И това е вследствие не само на успеха на служебния кабинет, на неговата лична отговорност за основната политика, за изсветляване на истината, която беше анонсирана в началото на първия кабинет Янев, това се дължи и на последователната позиция "антикорупция" на Радев, която всъщност характеризира целия му мандат. Първите три години, ако минаха по-незабелязани за обществото, и всички около ГЕРБ го наричаха "фигуранта", те изведнъж се оказаха в ситуация, в която "фигурантът" ги победи, защото, когато си последователен в политиката и когато знаеш каква е твоята цел и когато не си изоставяш убежденията по пътя, ти рано или късно побеждаваш.

И затова казвам, че президентът води с три обиколки напред, защото когато той казваше "корупция, корупция, корупция", в един момент просто обществото видя, че президентът Радев седи много добре там, където е, а именно - като контрапункт на това управление, което водеше България през последните десет години.

- ДПС обаче много остро го обвини, че нарушава Конституцията.

- Това не ме изненадва. ДПС винаги са били тясно свързани именно с тази част на спектрума на българската политика, а именно - статуквото. Те дори са в неговата основа. И съвсем естествено е те да виждат президентът Радев като заплаха.

- А БСП, направи ли грешка лидерът на партията Корнелия Нинова, като обяви, че ще има и други номинации, при положение, че Националният съвет на партията преди доста време потвърди подкрепата си за Румен Радев? Как го тълкувате - като някаква заплаха, или намерение наистина БСП да търси друг кандидат?

- Не смятам, че реалните причини за изказването на г-жа Нинова са намерение БСП да излъчва друг кандидат. Аз съм абсолютно сигурен, че БСП ще подкрепи Румен Радев, защото обратното би било абсолютно самоубийство за БСП. Рейтингът на президента е по-голям от рейтинга на БСП и Корнелия Нинова знае това много добре. Тя просто ревностно си пази авторитета на нейната партия и нейните структури и избиратели, което е абсолютно правилно. И понеже те сами почувстваха евентуално партията на Кирил Петков като някаква заплаха, защитните механизми на БСП се задействаха и г-жа Нинова обяви това, което цитирахте.

Но реално, след като видяхме днес, че Кирил Петков не се включва в новия служебен кабинет, президентът Радев се разграничи от него и го остави той да чертае собственото си политическо бъдеще, това би трябвало да успокои БСП и г-жа Нинова. И там нещата да сработят между президента и БСП.

- Само че президентът винаги ще бъде подозиран, че се сработва и с Кирил Петков и Асен Василев?

- Това е нищо повече от една хипотеза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари