Слави Ангелов: Не сме толкова тъпи! Умираме, защото няма държава

3
Няма правителство. Няма президент. Няма политици. Те не се борят да решават проблеми. Те се борят за проценти на следващите избори
Няма правителство. Няма президент. Няма политици. Те не се борят да решават проблеми. Те се борят за проценти на следващите избори

Няма правителство. Няма президент. Няма политици. Те не се борят да решават проблеми. Те се борят за проценти на следващите избори

В последните седмици бяха публикувани всевъзможни изследвания за ценностната система, нивото на образованост и социално доверие на българите. Всички те търсят обяснение на въпроса защо се оказахме най-големите антиваксъри на планетата и страната ни оглави черни класации - първо място по смъртност от COVID в света, последно място по ваксинации в Европа. Хем сме най-бедни и най-нещастни, а в същото време смятаме за тъпи нации, които преуспяват, пише Слави Ангелов в коментара си за вестник 168 часа.

На прицела на анализаторите бе поставен индивидуалистичният дух на българите, постоянното усещане за ощетеност и неприкритото озлобление срещу чуждия успех. А вчера получихме и нов удар под кръста - европейско изследване в контекста на пандемията показва, че не се интересуваме от научните постижения и открития, не разбираме теорията на Дарвин и дори смятаме, че динозаврите и хората са съжителствали заедно преди милиони години като в анимационния сериал “Семейство Флинтстоун”.

Всички тези анализи обаче, дори и да съдържат известна доза истина, прикриват един лично за мен безспорен и много по-съществен наш недостатък - в България нямаме държава, която да сложи ред в този смъртоносно опасен хаос. Няма достатъчно адекватна, бърза и решителна власт, която да покаже и наложи правилния път към излизане от тази криза. Няма правителство. Няма президент. Няма политици. Те не се борят да решават проблеми. Те се борят за проценти на следващите избори. И тази нерешителност в реформите и преодоляването на проблеми не е от днес в българската политика.

Всъщност в България не бе публикувано цялото европейско изследване, което така ни изложи за динозаврите. Там пише, че и в останалите държави от съюза трима от всеки 10 души вярват, че наистина вирусите се произвеждат в лаборатории, за да контролират нашата свобода.

И все пак нивото на ваксинация в тези държави е три пъти по-високо от това в България, от COVID там умират много по-малко хора. Защото ваксините бяха наложени там първо с разяснителна кампания, а на финала - със задължителни мерки и ограничения.

Знаете, че в Гърция например 7000 лекари и медицински сестри останаха на улицата, защото отказаха да се ваксинират. Същата съдба сполетя и около 2 процента от медицинските работници във Франция - 3000 уволнени. И тези сурови мерки бяха предприети в първите дни на септември. Задължителна ваксинация бе наложена и на пожарникари, разновидности на Гражданска защита, които се отзовават като Спешна помощ, на военнослужещите.

Едновременно с това още от средата на лятото почти във всички държави от Европейския съюз бяха наложени ограничения в живота за тези, които не са си поставили ваксина. Тези мерки са сурови и непопулярни. И не се харесаха никъде. Имаше бунтове, стачки, сблъсъци с полицията, по някой леко ранен, по някой счупен прозорец… Но всичко приключи и утихна. И днес цяла Европа излиза от четвъртата вълна, а в България смъртността е толкова висока, че, по всичко личи, ще надмине тази от войните, в които сме участвали в последния век.

У нас разяснителна кампания за ваксините така и не беше проведена, а мерките тотално закъсняха - с цели 3 месеца. Те не бяха въведени, за да не се разсърдят българите и да гласуват наказателно на 14 ноември. Така липсата на държавност пълни днес болниците и интензивните отделения, а от 10 интубирани пациенти жив си отива само 1 - с придружаващи заболявания, но ваксиниран (болницата в Русе).

На фона на провала на държавата в България в Европа има и държави, в които ваксинацията вече надминава 80 процента от населението, без да е предизвикана от задължителни мерки и ограничения. Например Португалия, но там 99 процента вярват в науката. Или пък Испания. Там обаче усещането за общност е много по-силно, неслучайно са първи по донорство в Европа.

Обратното на схемата за спасяване поединично у нас. Но тези ценности се възпитават с десетилетия. А ние в момента сме във война, умират по 300 души на денонощие. И нашата най-ефективна ваксина е най-големият дефицит в България по време на прехода - решителни държавници и политици, готови на непопулярна битка, готови да жертват рейтинга си, за да променят живота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари