Скулптор: Гробниците на възрожденците край Пантеона не са измивани от 120 години

1
За почистването е закупена специална машина, която вече бе тествана
За почистването е закупена специална машина, която вече бе тествана Видео: Русе Медиа

Започна почистването на гробниците на възрожденците, разположени в едноименния парк край Пантеона в Русе.

Дейността е възложена от общината на скулптора Зюхтю Калит, който ще върне стария блясък на гробниците на Иванчо Михайлов, Георги Русев и Пенчо Сиджаков, предава Русе Медиа.

Почистването ще се извърши с пара, като ще се използват специални химикали за надгробни паметници. „Не е измивано 120 години, има много плесен, мухъл, паяжина. То като втора кожа. Кръстът горе е счупен, има едни топки, хвърлени на земята, някой се е качвал и драскал по кръста на 6 метра, драскал е и по купола. Най-красивата гробница е на Иванчо Михайлов, с красива декорация, прилича малко на параклис. Покривът ѝ е паднал преди много години и в момента има ламаринен покрив. Трябва да се махнат драсканиците, да се възстановят в оригиналния вид, а там, където има счупени камъни, аз ще ги възстановя, ще ги залепя“, обясни Зюхтю Калит.

За почистването е закупена специална машина, която вече бе тествана. Тя работи с непрекъснато течаща студена вода, която минава през серпентина и излиза на 80 градуса. С помощта на препаратите ще бъде почистен камъкът така, че да се види истинската му красота и естествен цвят.

Няма механика, няма електрически инструменти, всичко е ръчно, използват се химикали, търка се с телени четки, с други обикновени четки, мие се, докато излезе камъкът. Втората половина на юни ще възстановя буквите на фамилия Русеви, имената са нечетливи и ще ги бронзирам. Наследниците ще ми дадат архивни снимки, които се ги сложа в специални рамки и ще ги залепя да не са анонимни“, каза още скулпторът.

Той обясни, че общината има намерение да огради гробниците с желязна ограда, да има прожектор и това да бъде наистина свято място.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари